• Πολιτική

    Όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της καγκελαρίας

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Άνγκελα Μέρκελ


    Ήταν μια επίσκεψη σε θερμό κλίμα, κατά την οποία συζητήθηκαν σημαντικά μεν, αλλά όχι επείγοντα ζητήματα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ήταν μια συνάντηση σαν αυτές από τα παλιά, όπου η αίσθηση της αγωνίας εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης δεν υπήρχε στην ατμόσφαιρα. Σαν να εξέλειψε η αίσθηση του επείγοντος. Αυτό από μόνο του αλλάζει το αφήγημα για την Ελλάδα στην Γερμανία.

    Η επιλογή Μητσοτάκη να μην θέσει αιτήματα στην Μέρκελ, να μην μπει σε διαπραγμάτευση εκμεταλλευόμενος την προσωπική επαφή, αλλά να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν και να μιλήσει από μόνη της η κατάσταση σε λίγους μήνες μπορεί να φέρει την χώρα ένα βήμα μπροστά, να βάλει τις βάσεις για να γίνει πολιτικά αξιόπιστη και επενδυτικά ελκυστική.

    Η χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο κρίθηκε από το πρωθυπουργικό επιτελείο κατ’ αρχήν θετική και ικανοποιητική. Η Άνγκελα Μέρκελ, που έχει βρεθεί κατ’ ιδίαν με όλους τους Έλληνες πρωθυπουργούς στα χρόνια που η χώρα μαστίζεται από την κρίση, έδειξε πλήρως ενημερωμένη για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και ικανοποιημένη από αυτά που άκουσε για το μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης.

    Η ελληνική πλευρά, εξάλλου, βλέπει ως ψήφο εμπιστοσύνης και την αναφορά της καγκελαρίου ότι «το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία», ένα είδος προτροπής να συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς όλα όσα έχει βάλει σε τροχιά η κυβέρνηση.

    Η αίσθηση που έμεινε από την συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ είναι ότι δεν υπήρξαν εκπλήξεις, ούτε αιφνιδιασμοί από καμία πλευρά. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν, μάλιστα, ότι δεν υπήρξε κρυφή ατζέντα, όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες συζητήθηκαν και μπροστά στις κάμερες. Γεγονός που ερμηνεύεται ως ότι η συνάντηση εξελίχθηκε όπως είχε προγραμματισθεί και προετοιμασθεί, χωρίς… λοξοδρομήσεις, αφήνοντας παράθυρο για αισιοδοξία.

    Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε μπροστά στις κάμερες για τα πρωτογενή πλεονάσματα ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους στόχους για το 2019 και το 2020, οι οποίοι είναι υψηλοί, αλλά αυτά «θα τα συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα και θα τα συζητήσουμε με τους θεσμούς».

    Πάντως, υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η συζήτηση για τα πλεονάσματα έχει ήδη ανοίξει στο παρασκήνιο και δεν αποκλείεται σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις του EuroWorking Group να γίνει αναφορά στην επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

    Πίσω από τις πόρτες

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη – Μέρκελ ήταν εφ’ όλης της ύλης. Ως ιδιαίτερα σημαντική αποτιμάται η συναντίληψη στο μεταναστευτικό – προσφυγικό (φύλαξη κοινών συνόρων της ΕΕ, ισομερής κατανομή όσων δικαιούνται ασύλου, πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας), αλλά και η στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

    Ειδικότερα για το «πράσινο» επενδυτικό σχέδιο, η ελληνική πλευρά δείχνει ιδιαίτερη ικανοποίηση για την θετική υποδοχή του project που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και τη ΔΕΗ. Εξάλλου, εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συζήτηση στο ίδιο πλαίσιο έγινε και για τη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και την ηλεκτροκίνηση.



    ΣΧΟΛΙΑ