• First Top Stories

    Ολονύχτιο θρίλερ με τους δανειστές, αλλά η (προ)συμφωνία… αγνοείται

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Μάρτυρες ενός ακόμα ολονύχτιου θρίλερ (ακούγεται πια κλισέ μετά από τόσα χρόνια ολονύχτιων θρίλερ, αλλά πώς αλλιώς να το πει κανείς;) γίναμε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, καθώς η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους δανειστές ξεκίνησε στις 9.30 το βράδυ και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί. Αποτέλεσμα αυτής της ολονύχτιας διαπραγμάτευσης; Σχεδόν μηδενικό.

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, μετά το τέλος της συνάντησης, υπήρξε συμφωνία με τους εκπροσώπους των Θεσμών μόνο σε ό,τι αφορά το φορολογικό, με τον κ. Τσακαλώτο να διευκρινίζει πως το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων «κλείνει» στα 9.100 ευρώ, όπως πρότεινε η κυβέρνηση, από τα 9.545 που ισχύουν σήμερα και αντί των 8.000 ευρώ που ζητούσε το ΔΝΤ.

    Όμως, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, υπάρχουν ακόμα «δυο-τρία ανοιχτά θέματα», και μάλιστα πολύ σημαντικά θέματα: αν και ο ίδιος δεν τα κατονόμασε, φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και το ασφαλιστικό.

    Ειδικά όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αποχώρησε από τη συνάντηση στις 2.30 τα ξημερώματα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «χάσμα» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, καθώς οι δανειστές επιμένουν σε μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση.

    Φυσικά, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ελληνική πλευρά, που είναι αυτή η οποία βιάζεται περισσότερο να κλείσει τη συμφωνία, και δεν είναι τυχαίο ότι στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, που είναι προγραμματισμένη για τις 3 το μεσημέρι, θα συμμετάσχουν και υπουργοί που δεν ανήκουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όμως πρέπει να υπογράψουν την όποια συμφωνία, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης.

    Η αλήθεια είναι πως από το Μαξίμου και τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επιχειρήθηκε τις τελευταίες μέρες να περάσει μία εικόνα ότι «είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία», ότι «από στιγμή σε στιγμή τελειώνουμε», μία εικόνα όμως που αποδεικνύεται επίπλαστη, αφού οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν μία γρήγορη λύση.

    Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά γίνονται όχι για να ολοκληρωθεί οριστικά η αξιολόγηση, αλλά μόνο για να επιτευχθεί μία κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία θα αποτυπωθεί σε δύο ξεχωριστά κείμενα (από ΕΕ και ΔΝΤ), που θα δίνουν με τη σειρά τους προοπτική συμφωνίας στην Ουάσινγκτον και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όπου μεταφέρονται τα «παζάρια» από την Πέμπτη.

    Απ’ ό,τι φαίνεται, σε αυτό το «θρίλερ» έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να μάθουμε ποιος είναι ο… δολοφόνος.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Ψέμα 1ο, Ψέμα 2ο, Ψέμα 3ο : Τo σχέδιο Τσίπρα των 18 μηνών



    ΣΧΟΛΙΑ