• Πολιτική

    Πομπέο: Ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μεσόγειο – Ισχυρή η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, με την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα να βρίσκεται στο επίκεντρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Πομπέο εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «όλα μπορούν να επιλυθούν, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην Τουρκία». Εξέφρασε δε, σύμφωνα με το Reuters, την ελπίδα να μην υπάρξει σύγκρουση εφόσον όλοι ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. «Ελπίζω πως δεν θα υπάρξει σύγκρουση αν όλοι παραμείνουν ψύχραιμοι και ο καθένας ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της θάλασσας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, διεμήνυσε ότι προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση της κρίσης είναι η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την υφαλοκρηπίδα.

    Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως είναι σαφής η τοποθέτηση του State Department προσθέτοντας πως δεν αφήνει αμφιβολίες. «Υπάρχει λύση για όλα, αλλά αυτό είναι μια ερώτηση που πρέπει να τεθεί στους Τούρκους» συμπλήρωσε ο Νίκος Δένδιας στους δημοσιογράφους.

    «Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση, είναι μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης» τόνισε ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

    Ο κ. Πομπέο, από την πλευρά του τόνισε ότι η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας είναι ισχυρή και αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ