• Πολιτική

    Ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη σε Κατάρ και Κουβέιτ

    • NewsRoom
    Γιώργος Γεραπετρίτης

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης


    Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις περιφερειακές επιπτώσεις πιθανής κλιμάκωσης της κρίσης, αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις εστιάστηκαν οι συζητήσεις που είχε, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, Αμπντάλλα Άλι Αλ-Γιάχια (Abdullah Ali Al-Yahya).

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να κάνει ειδική μνεία στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με το Κουβέιτ και στον εποικοδομητικό ρόλο που το Κουβέιτ διαδραματίζει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά και να παρουσιάζει τη συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και την επίτευξη συνθηκών σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε, επίσης, διεξοδικά στις αποσταθεροποιητικές δυναμικές του πολέμου στη Γάζα και στο πώς αυτός επηρεάζει την κατάσταση ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Λίβανο και σε όλη τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας, στο πλαίσιο αυτό, την ανάγκη παροχής περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αλλά και απελευθέρωσης των ομήρων.

    Σημείωσε δε -όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- τη σημασία ενίσχυσης μετριοπαθών κρατών, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, επισημαίνοντας τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες του Κόλπου και του αραβικού κόσμου οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε, επίσης, τη θεμελιώδη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας για την ειρηνική επίλυση διαφορών και απηύθυνε πρόσκληση στον ομόλογό του να τον επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Παράλληλα, ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες διεύρυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων και εμβάθυνσης της επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κουβέιτ, που φέτος συμπληρώνουν 60 έτη διπλωματικών σχέσεων, και είχε συναντήσεις με επικεφαλής επενδυτικών φορέων του Κουβέιτ, με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Στις φιλικές σχέσεις των δύο κρατών και στην ανάγκη άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών, αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, ο οποίος παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Έλληνα ομόλογό του.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη διμερή συνεργασία -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- ο κύριος Αλ- Γιάχια υπογράμμισε τις με

    γάλες δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς των επενδύσεων και της διατροφικής ασφάλειας.

    Με την επίσκεψη στο Κουβέιτ ολοκληρώνεται η διήμερη περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Κατάρ και στο Κουβέιτ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, με κύριο σκοπό τον συντονισμό των προσπαθειών αποκλιμάκωσης και αποτροπής μίας περιφερειακής ανάφλεξης.

    Διαβάστε επίσης:
    Κοινά έργα Ελλάδας-Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα – Μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον στο 1ο «Greek-Turkish Energy Forum»

    Μειώθηκε κατά 29 ποντοπόρα πλοία ο ελληνικός στόλος σε ένα δωδεκάμηνο

    Doppler: Η SMERC του Νίκου Καραμούζη αποκτά το 35% έναντι 1,3 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ