Πολιτική

Δημοσκόπηση Pulse: Αυτοδυναμία για ΝΔ, μικρά κέρδη Τσίπρα από τη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ

  • NewsRoom
μητσοτάκης τσιπρας


Προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, η ΝΔ λαμβάνει το 36% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 28%, βελτιώνοντας την επίδοσή του κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Στην τρίτη θέση  βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, με 7%. Τέταρτο κατατάσσεται το ΚΚΕ με 5%, μπροστά από την Χρυσή Αυγή, η οποία μένει στάσιμη στο 4%.

Στο όριο της εισόδου στην Βουλή βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς αμφότερα βρίσκονται στο 3%, έχοντας απολέσει μισή μονάδα συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα.

Σταθερά στο 7,5% υπολογίζονται οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι αναμένεται να επηρεάσουν τόσο την συμμετοχή των ψηφοφόρων όσο και την προοπτική αυτοδυναμίας της ΝΔ. Σημειώνεται πως στις ευρωεκλογές ένας στους δέκα αποφάσισε τι θα ψηφίσει την τελευταία ημέρα και άλλοι τόσοι καταστάλαξαν την τελευταία εβδομάδα.

Από τους συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση το 89% δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό ή τουλάχιστον αρκετά πιθανό να προσέλθει στα εκλογικά κέντρα. Η βούληση για συμμετοχή ήταν καθαρά άνω του 90% ανάμεσα στους υποστηρικτές και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Με βάση τα δεδομένα της δημοσκόπηση, η ΝΔ εξασφαλίζει σε κάθε περίπτωση καθαρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Στο πρώτο σενάριο για επτακομματική βουλή, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες.

Στο δεύτερο σενάριο, όπου η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές.

Το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ προκρίνεται ως η καλύτερη λύση για την χώρα από το 36%, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το 11% απάντησε πως η βέλτιστη επιλογή θα ήταν συνασπισμός με κορμό την Πειραιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσε κατά δύο μονάδες την θέση του, με το 15% να απαντά πως η καλύτερη λύση θα ήταν αυτοδυναμία της Κουμουνδούρου. Το 17% τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ελαφρά δημοσκοπική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται σε δύο ακόμα μετρήσεις, την παράσταση νίκης και την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όπου όμως η ΝΔ διατηρεί καθαρό προβάδισμα.

Το 69% προβλέπει νίκη της ΝΔ στις κάλπες της Κυριακής και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί 50 μονάδες χαμηλότερα, όμως η διαφορά ανερχόταν στους 54 πόντους την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται πάντως πως το χάσμα έχει αυξηθεί σχεδόν αδιάκοπα από τις αρχές του χρόνου, όταν το προβάδισμα της Πειραιώς ήταν κάτω από τις 40 μονάδες.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με την στήριξη του 37%. Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο κερδίζει τρεις μονάδες (31%) και μειώνει την διαφορά στους έξι βαθμούς, που συνιστά την μικρότερη ψαλίδα τουλάχιστον από τον Ιανουάριο. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες που η απάντηση «κανένας από τους δύο» βρίσκεται στη τρίτη θέση (28%).

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 2 και 3 Ιουλίου, δηλαδή ανήμερα και μία ημέρα μετά την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίου του ΣΚΑΪ, σε πανελλαδικό δείγμα 1.206 ψηφοφόρων.


ΣΧΟΛΙΑ