• Πολιτική

    Όλα τα βλέμματα στο Βερολίνο: Πυρετός διαβουλεύσεων πριν από την έναρξη

    • NewsRoom


    Στις 3 το μεσημέρι ξεκινά η Διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης, μια κρίσιμη και δύσκολη συνάντηση της οποίας προηγήθηκαν πυρετώδεις παρασκηνιακές διεργασίες.

    Η Διάσκεψη του Βερολίνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 το απόγευμα και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

    Πρωταρχικός στόχος της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, η διάσκεψη την Κυριακή να συμφωνήσει στην έναρξη μιας διαδικασίας, η οποία θα καταλήξει στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη.

    Τι προβλέπει το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου

    Εν τω μεταξύ χθες, παραμονή της Διάσκεψης του Βερολίνου διέρρευσε το προσχέδιο αυτής. Σε γενικές γραμμές προβλέπει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων.

    Όπως προκύπτει από την εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε, το τελικό ανακοινωθέν θα περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας. Όπως αναμενόταν, δεν γίνεται καμία αναφορά στα σύμφωνα Τουρκίας-Λιβύης.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, βάσει δημοσιευμάτων του λιβυκού Τύπου, θα ζητείται δέσμευση όλων των συμμετεχόντων να μην παρεμβαίνουν στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Θα ζητά, επίσης, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τερματισμό όλων των συγκρούσεων, απόσυρση των βαρέων όπλων και διάλυση των των ένοπλων ομάδων.

    Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

    Τις τελευταίες ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε σειρά τηλεφωνημάτων με ξένους ηγέτες. Χθες, η κυρία Μέρκελ μίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενώ νωρίτερα είχε συνομιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Σύμφωνα με το Anadolu που επικαλείται τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα. Η συζήτηση όπως αναφέρει το Anadolu έγινε σε μια προσπάθεια να αποσπαστεί η δέσμευση από τους περιφερειακούς παράγοντες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

    Στο Βερολίνο θα βρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο όπου θα συναντηθεί με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο περιθώριο της συνόδου του Βερολίνου για τη Λιβύη, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Το πρόγραμμα του Πομπέο περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας και τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Αμπντάλα μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν.Δεν προβλέπεται συνάντηση με αξιωματούχους της Ρωσίας.

    Ποιες δυνάμεις είναι κατά της Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

    Από τις δυνάμεις που θα μετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπως αναφέρθηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ, κοινή θέση με την Ελλάδα κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου έχουν εκφράσει επισήμως η Αίγυπτος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ.

    Το μνημόνιο στηρίζουν οι δυνάμεις που το έχουν υπογράψει, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ αλ Σάρατζ.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, δεσμεύονται από τις αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες συμμερίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.



    ΣΧΟΛΙΑ