• Πολιτική

    «Όχι» από Ιταλία στα έκτακτα οικονομικά μέτρα για το χρέος που ζητά η Κομισιόν

    • NewsRoom
    Gentiloni ιταλία Ρώμη

    Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομικών ΕΕ, πρώην πρωθυπουργός Ιταλίας


    Καμία πρόθεση δεν έχει η Ιταλία να εγκρίνει έκτακτα οικονομικά μέτρα, όπως προτείνουν οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να περιορίσει το δημόσιο χρέος της, το οποίο καλπάζει, έχοντας ήδη ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ της.

    «Η Ιταλία δεν πρόκειται να εγκρίνει έκτακτα οικονομικά μέτρα, υπάρχει ανάπτυξη», δήλωσαν ο υπ. Οικονομικών Πάντοαν και ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι.

    Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Ιταλία δεν αρκούν καθώς το ιταλικό έλλειμμα δεν μειώνεται με τους ρυθμούς που έχουν συμφωνηθεί. Η διαφορά ανάμεσα στις δεσμεύσεις και στην πραγματική μείωση, είναι 0,2%. Ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η κυβέρνηση της Ρώμης πάντως δηλώνει αισιόδοξη και επιμένει ότι του χρόνου το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,5%, την ώρα που οι Βρυξέλλες περιορίζουν στις προβλέψεις στο 1,3% και υπενθυμίζουν ότι η Ιταλία έχει την χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη όλων των χωρών της Ένωσης.

    Δεδομένα που δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας ενόψει και των ιταλικών βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης. Ωστόσο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να στηθούν κάλπτες τον Μάρτιο, όπως θα προτιμούσαν ο Ματέο Ρέντσι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Και αυτό, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, διότι τον ερχόμενο Μάιο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει αν η Ρώμη θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές.



    ΣΧΟΛΙΑ