• Πολιτική

    Ο Τσίπρας λατρεύει να μιμείται: Με σύνθημα Ανδρέα Παπανδρέου και η συνταγματική αναθεώρηση

    • NewsRoom


    Κατά την ομιλία του στην παρουσίαση της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε δις και τρις μία φράση, η οποία στη συνέχεια έγινε από τα φιλοκυβερνητικά μέσα το βασικό σύνθημα της εκδήλωσης στο Προαύλιο της Βουλής. “Από το λαό, για τον λαό, με τον λαό” τόνισε σε αρκετά σημεία της ομιλία του ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας μία φράση που ιστορικά είναι συνδεδεμένη με τον Ανδρέα Παπανδρέου (σε ομιλία του το 1987).

    andreas papandreou

    Άλλοι πάλι αποδίδουν την πατρότητα της φράσης στο Λεωνίδα Κύρκο. Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε και πάλι να χρησιμοποιήσει ένα στοιχείο από την πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου για να δώσει το σύνθημα στο εγχείρημα της συνταγματικής αναθεώρησης που εντάσσεται στους βασικούς σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

    omilia-papadreou

     “Η σύνταξη της πολιτείας, η συγκρότηση της πολιτείας γίνεται από το λαό για τον λαό και με τον λαό. Όχι ερήμην του. Στη πραγματικότητα απευθύνουμε σήμερα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες για μια επανάσταση της δημοκρατίας στον τόπο μας. Για πρώτη φορά. Από το Λαό με το Λαό, για το Λαό να ορίσουμε το Νέο μας Σύνταγμα”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κατά την ομιλία του στην ειδική εκδήλωση που οργανώθηκε στο Προαύλιο της Βουλής. Φράση, την οποία επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ενώ την ανέβασε ως βασικό σύνθημα και στο λογαριασμό του στο twitter.

    tweet tsipra laos

    Ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε τελικά να προτείνει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, εκτός κι αν αποβούν άκαρπες οι δύο ψηφοφορίες στη Βουλή. Ομοίως, δεν τόλμησε να ζητήσει διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, κάνοντας λόγο μόνο για ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους, αλλά με την Ορθοδοξία να συνεχίσει να αναγνωρίζεται ως κρατούσα θρησκεία, για πρακτικούς και ιστορικούς λόγους.

    Όσον αφορά εξάλλου τη λύση των δημοψηφισμάτων, πρότεινε να γίνονται με πάνω από 500.000 υπογραφές για εθνικά θέματα και πάνω από 1 εκατ. υπογραφές για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση εκείνους που αφορούν τα δημοσιονομικά.

    Αίσθηση τέλος, προκάλεσε η αναφορά του ότι το Σύνταγμα θα πρέπει να εγγυάται ότι τα αγαθά του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Κάποιοι εκτιμούν ότι η αναφορά αυτή αποτελεί έμμεση παρέμβαση στο θέμα που έχει προκύψει για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στην πρόσφατη κόντρα του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/apofasi-ekplixi-telos-vazi-ste-stous-forologikous-elegchous-tis-dekaetias-pii-epofelounte/63704



    ΣΧΟΛΙΑ