• Πολιτική

    Ο Τσίπρας καλεί σε συστράτευση τα κόμματα της Κεντροαριστεράς ενόψει ευρωεκλογών

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας


    Κάλεσμα στα κόμματα του «προοδευτικού χώρου» για συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει ευρωεκλογών, καθώς στον κυβερνών κόμμα εξετάζουν τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη ήττα από τη ΝΔ.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως απευθύνει μια  «πλατιά απεύθυνση» «σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης», προκειμένου όπως ανέφερε «να αποτραπεί ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη της ακροδεξιάς».

    Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτώμενος αν στο κάλεσμά του μπορούν να ανταποκριθούν ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι ειλικρινής, απευθύνεται σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την αναχαίτιση της ανόδου της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών, και νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

    Πάντως, οι αιφνιδιαστικές κινήσεις του Μαξίμου τόσο εντός της Βουλής όσο και με την επιλογή για υπουργοποίηση στελεχών του παλαιού ΠΑΣΟΚ οι οποίες ενισχύθηκαν με την αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία «Γέφυρα» , έφεραν διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που ευελπιστούσαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, κάνοντας δύσκολη την υλοποίηση του καλέσματός του, το οποίο μοιάζει περισσότερο ως μια επικοινωνιακή κίνηση.

    Όσο για το αν θα υπάρξουν πρόωρες εθνικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να πει πως «Έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές 26 Μαΐου και αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια μέρα».

    Νωρίτερα, πάντως, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάριζαν πως οι ευρωεκλογές θα γίνου με σταυρό και όχι με λίστα.

    Η δήλωση το Αλέξη Τσίπρα:

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα ομοφώνως να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή, την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο τον προοδευτικό, προκειμένου να αποτραπεί, ενόψει των επόμενων, κρίσιμων, ευρωπαϊκών εκλογών σε τρεις μήνες από σήμερα, να αποτραπεί η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη, της ακροδεξιάς, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις κοινωνίες μας, στη δημοκρατία μας, στην ίδια την Ευρώπη, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κυρίαρχες σήμερα νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και οι επιπτώσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Πρόκειται για μια απεύθυνση πλατιά, που αφορά, επαναλαμβάνω, όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της προόδου και αντιλαμβάνονται τη μεγάλη ανάγκη σήμερα, στις εξελίξεις που ζούμε στην Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν αυτοί οι δυο μεγάλοι κίνδυνοι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Με «σταυρό» οι ευρωεκλογές, δεν υπάρχει θέμα λίστας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φώφη Γεννηματά: «Πρέπει να αλλάξουμε τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης: Ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων – Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου



    ΣΧΟΛΙΑ