• Πολιτική

    Ο Τσαβούσογλου απειλεί με γεωτρήσεις νότια της Κύπρου – «Διατηρούμε δικαιώματα στο Αιγαίο»

    • NewsRoom
    Τσαβούσογλου,

    Μ. Τσαβούσογλου, Τούρκος υπουργός Εξωτερικών


    Στην επιβεβαίωση των προθέσεων της Άγκυρας για πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων νοτίως της Κύπρου προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε, μάλιστα, πως η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην «μονομερή ενέργεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην περιοχή, χωρίς να λάβουν υπόψιν το αίτημα της Τουρκίας.

    Μιλώντας σε εκπροσώπους ΜΚΟ στην Αλικαρνασσό, ο Τσαβούσογλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο θέμα του φυσικού αερίου και τα αποθέματα γύρω από την Κύπρο, δυστυχώς άρχισαν γεωτρήσεις, παρά το ότι επιμείναμε να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες και παρά το αίτημά μας να τεθούν πρώτα υπό εγγύηση τα δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων».

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως το γεωτρύπανο “Πορθητής”, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ανοιχτά της Αττάλειας όπου πραγματοποιεί γεώτρηση. «Θα το στείλουμε όμως κατευθείαν νοτίως της Κύπρου. Το ίδιο και το δεύτερο γεωτρύπανό μας, που θα έρθει τις επόμενες μέρες, θα το στείλουμε εκεί».

    Όπως ανέφερε, «Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις σε εκείνη την περιοχή. Γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες και θα προβούμε σε γεώτρηση στοχευμένα στα σημεία που έχουμε εντοπίσει».

    Μάλιστα ο Μελβούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Λευκωσία για την ανεπιτυχής κατάληξη των συνομιλιών για το  Κυπριακό το 2017, καθώς όπως ανέφερε «δεν θέλει να μοιραστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά την εξουσία, την οικονομία και τις αρμοδιότητες». Μάλιστα, ζήτησε να δεσμευθεί η Κύπρος για το περιεχόμενο των συζητήσεων, για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, απειλώντας πως η Άγκυρα δεν θα περιμένει αιωνίως. «Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την τουρκοκυπριακή πλευρά, εμείς θα κινηθούμε αναλόγως» ανέφερε.

    Από το στόχαστρο του Τούρκου υπουργού δεν ξέφυγε ούτε η Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως η Άγκυρα διατηρεί «όλα της τα δικαιώματα» στο Αιγαίο. Όπως ανέφερε, συζήτησαν με την Ελλάδα όλα τα θέματα και έφτασαν σε μία κοινή λύση με την επανεργοποίηση μηχανισμών, ώστε να μην αυξηθεί η ένταση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παιχνίδι κατασκόπων στην ΑΟΖ της Κύπρου- Εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ