• Πολιτική

    Ο Σταύρος Παπασταύρου, δικαιωμένος, επιστρέφει στην πολιτική… κανονικότητα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Στάυρος Παπασταύρου καθώςπροσέρχεται στον Αρειο Πάγο

    Ο Στάυρος Παπασταύρου


    Ο Σταύρος Παπασταύρου για περισσότερο από έξι χρόνια ήταν διάσημος για πράγματα που δεν έκανε.

     Ένα χρόνο μετά από την απαλλαγή του, επιστρέφει, νομικά και ηθικά δικαιωμένος, στην δρώσα πολιτική. Η αρχή έγινε με τη συμμετοχή του στην κυβερνητική αποστολή προσφάτως στο Ρότερνταμ, την οποία πολλοί χειροκρότησαν θερμά.

    Καθαρός απέναντι σε όλες τις κατηγορίες

    Επιστρέφει στην πολιτική σκηνή, ένας παράγοντας, που βρέθηκε στο στόχαστρο μιας επιχείρησης πολιτικής δίωξης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου με σκοπό να ριχθούν «στην πυρά» όχι μόνο ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς (του οποίου ο Παπασταύρου υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα), αλλά περισσότερα πολιτικά πρόσωπα του, κατά ΣΥΡΙΖΑ, «παλαιού καθεστώτος».

    Ο νομικός με τις σπουδές στο Χάρβαρντ αποδείχθηκε καθαρός απέναντι σε όλες τις κατηγορίες, αφού το απαλλακτικό βούλευμα 2723/2020 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που έγινε αμετάκλητο τον Ιούλιο του 2021 έβαλε τέλος στην σκευωρία. Όμως, αδικήθηκε και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Ένα άδικο είναι ότι δεν έγινε γνωστός για τα πράγματα που όντως έκανε, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάνηψη της χώρας από τη χρεοκοπία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ της … «μεγάλης αυταπάτης», πίστευε ότι έβαζε στο στόχαστρό του, απλώς, έναν άνθρωπο του τότε πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα σπίλωσε, κυνήγησε και δοκίμασε να υποβάλει στην Πολακική δικονομία –«να βάλουμε κάποιους φυλακή»– έναν παράγοντα που παρείχε στο υψηλότερο επίπεδο υπηρεσίες για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής θέσης της χώρας.

    Ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος χάρη στις δεξιότητες του βρέθηκε δίπλα στο πρώην πρωθυπουργό Σαμαρά ως πρώτος τη τάξει τεχνοκράτης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και ως βασικός εντεταλμένος για ειδικές αποστολές, είτε στην Αθήνα είτε στο Βερολίνο, έγινε σύνθημα της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ που υποκαθιστούσε την πολιτική με τη σκανδαλοθηρία.

    Ωστόσο, ο Σταύρος Παπασταύρου δεν εξοντώθηκε, και επειδή στις δημοκρατίες τις περισσότερες φορές οι καλοί νικούν.

    Δεν περισσεύουν τέτοιου είδους στελέχη

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τον γνωρίζει από την περίοδο του Κολεγίου (ήταν συμμαθητές) ξέρει πολύ καλά τις δυνατότητες, αλλά και το δίκτυο των επαφών που διαθέτει κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και επειδή δεν περισσεύουν τέτοιου είδους στελέχη, αποφάσισε να τον αξιοποιήσει σε νευραλγικό πόστο. Όσοι γνωρίζουν τον Παπασταύρου κάνουν λόγο «για μια εξαιρετική επιλογή, που σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά την κυβέρνηση». Τον περιγράφουν ως άνθρωπο ευφυή, μεθοδικό και χαμηλών τόνων που αξίζει να βρίσκεται σε μια θέση που απαιτεί πείρα, γνώση και σύνεση.

    Με πλούσιο … βιογραφικό: Αφού τελείωσε το Κολέγιο Αθηνών, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαρντ. Διαθέτει διεθνή εμπειρία και σημαντικές επαφές στο εξωτερικό και αυτό διότι ο ίδιος από την πενταετή θητεία του (1997-2001) ως πρόεδρος της Democrat Youth Community of Europe, δηλαδή της Νεολαίας του Χριστιανοδημοκρατικού-Λαϊκού Κόμματος της ΕΕ, έχει σχέσεις με όλη τη σημερινή ευρωπαϊκή ελίτ. Με τα «παιδιά» των late 90s που έγιναν κορυφαίοι Ευρωπαίοι υπουργοί, τεχνοκράτες, ακόμα και πρωθυπουργοί. «Υφιστάμενος» του Σταύρου Παπασταύρου και στενός του φίλος, στα νιάτα τους, υπήρξε ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

    Από την ευρωπαϊκή του θητεία ο Σταύρος Παπασταύρου γνωρίζει και σημαίνοντα στελέχη του CDU, του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ. Αυτές τις σχέσεις αξιοποιεί έως και σήμερα καθώς έχει υπάρξει και συντονιστής της ομάδας Ελληνογερμανικής Συνεργασίας.

    Τον Σταύρο Παπασταύρου πριν τον Αντώνη Σαμαρά αξιοποίησε και ο Κώστας Καραμανλής το 2004,οπότε και τον τοποθέτησε γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ.

    Διαβάστε επίσης

    Και όμως, οι δημοσκοπήσεις «φωτογραφίζουν» τον χρόνο των εκλογών

    Οι προεκλογικές μάχες, ο πόλεμος ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η σύγκρουση Τσίπρα-Ανδρουλάκη



    ΣΧΟΛΙΑ