• Πολιτική

    Ο Σόιμπλε νικητής του Eurogroup: Νομοθετήστε τώρα μέτρα για το 2018 λένε οι δανειστές

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

    Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


    Τίποτα θετικό για την ελληνική πλευρά δεν έβγαλε η συζήτηση στο Eurogroup. Αντίθετα, η Ελλάδα ήταν πιο μόνη από ποτέ, καθώς και η Κομισιόν τάχθηκε υπέρ των απαιτήσεων του μπλοκ των σκληρών της διαπραγμάτευσης που απαρτίζεται από το Βερολίνο και το ΔΝΤ, για άμεση νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά το 2018.

    Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ.

    Το Eurogroup διατηρεί στο “τραπέζι” τις παρεμβάσεις που ζητά το ΔΝΤ για την μείωση του αφορολογήτου ορίου και των συντάξεων όπως θα αποτυπώνονται στις εκθέσεις που αναμένεται να παρουσιαστούν στις 6/2, αν δεν υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις στο χρέος.

    Οι δανειστές, με μοχλό πίεσης το ΔΝΤ, ομιλούν για δημοσιονομικό “κενό” το 2018 και για απαίτηση θέσπισης ενός πολυετούς “εμπροσθοβαρούς” κόφτη που θα θεσπίζει από τώρα τα μέτρα (σ.σ. μείωση αφορολόγητου, προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ είναι στο επίκεντρο των επιπλέον παρεμβάσεων). Και ως “ανταλλάγματα” παρέχονται από τους Θεσμούς δεσμεύσεις επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων και συμμετοχής στο QE.

    Άλλες πηγές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη “συμπληρωματικής” επιστολής Τσακαλώτου με περισσότερες πληροφορίες για τον “κόφτη” αλλά και για τους στόχους των πλεονασμάτων που προτείνεται να διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ για 3 έτη ή εναλλακτικά στο 3% του ΑΕΠ για 5 έτη.

    Μετά την αρνητική εξέλιξη το ενδιαφέρον στρέφεται στην αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η οποία μέχρι σήμερα διαμήνυε ότι δεν θα δεχθεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα για την περίοδο μετά το τρέχον πρόγραμμα.

    Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Σόιμπλε. χωρίς να υπάρχει  πρόοδος. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη, συνάντησαν αρχικά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

    Έπειτα ο κ. Τσακαλώτος είχε επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τον Μπενουά Κερέ και τον Μάρκο Ντρούντι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Πολ Τόμσεν και τη Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και τον Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ρόλο συντονιστή είχε ο Τόμας Βίζερ.
    Σόιμπλε: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της

    Προσερχόμενος στο Eurogroup ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι για το ελληνικό ζήτημα «δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις προς συζήτηση» ενώ  υπογράμμισε ότι είναι θέμα της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

    «Δεν ξέρουμε τις σκέψεις της ελληνικής κυβερνήσεως» συνέχισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι η Αθήνα «μέχρι τώρα δεν έχει κάνει απολύτως αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρόβλεψη σοκ για το ελληνικό χρέος από το ΔΝΤ: Στο 275% του ΑΕΠ το 2060 – Τι προτείνει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις 6 Φεβρουαρίου η συζήτηση στο ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κόφτη 80% σε συντάξεις και μισθούς προτείνει ο Τσακαλώτος – 4,5 δισ. ευρώ «κάβα» ζητά το ΔΝΤ



    ΣΧΟΛΙΑ