• Top Stories

    Ο Παύλος Γερουλάνος προετοιμάζεται… Θα διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ;


    **Ο Παύλος Γερουλάνος είναι πολύ τυχερός επειδή μέσα στο ΠΑΣΟΚ τον υποτιμούν. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με το πρώιμο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, δηλαδή για να το πω σαφέστερα, δεν είναι ο τύπος που θα χτυπούσε παλαμάκια κοιτάζοντας τη Σωτηρία Μπέλλου να χορεύει ζεμπεκιά. Ούτε θα έδειχνε την ανοχή του Κώστα Σημίτη, που επέτρεψε σε υπουργούς του να πλουτίσουν σε βάρος του Δημοσίου. Ούτε θα ομφαλοσκοπούσε όπως κάνει η Φώφη Γεννηματά που συγχέει το σύμπαν με τα γραφεία του κόμματος.

     Αναρωτιέστε πώς τα σκέφτηκα όλα αυτά… Μου έλεγε η Ζακλίν, η πιο κοντινή μου φίλη, ότι την κάλεσε ο πρώην υπουργός για να μιλήσουν πολιτικά. Η Ζακλίν δεν έχει καμία σχέση με τα κόμματα, καμία σχέση με την εξουσία. Ασχολείται με την δουλειά της και προσπαθεί να επιβιώσει επιχειρηματικά. Είναι άνθρωπος της ανάπτυξης. Ο Παύλος λοιπόν την πήρε τηλέφωνο και της ζήτησε να συναντηθούν, μαζί με άλλους επιχειρηματίες μεσαίου βεληνεκούς. Δεν ήταν η πρώτη συγκέντρωση και νομίζω ούτε η τελευταία. Κάτι ετοιμάζει χωρίς να του δίνει όνομα. Θα είναι κάτι σαν το Δίκτυο σαν της Άννας Διαμαντοπούλου, κάτι σαν πλατφόρμα επικοινωνίας, κάτι σαν ινστιτούτο.

     Θα σας βοηθήσω: αυτό που ετοιμάζει ο Γερουλάνος, οι κομματάρχες το ονομάζουν «μηχανισμό». Ο μηχανισμός έχει δυο χρησιμότητες. Αφ΄ ενός βοηθά στην ανταλλαγή απόψεων, στην προαγωγή της πολιτικής, στην ανάπτυξη θέσεων, στην σύνταξη προτάσεων. Αφ΄ ετέρου βοηθά την ανέλιξη εκείνου που στήνει τον μηχανισμό. Τι θέλω να πω με αυτό. Δεν θα εκπλαγώ εάν ο Παύλος Γερουλάνος διεκδικήσει τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι αυτός είναι ο απώτερος στόχος και η εντύπωσή μου ενισχύεται από τις διαβεβαιώσεις του. Λέει ότι δεν τα κάνει όλα αυτά για την προσωπική του τύχη. Δεν τον ρώτησε κανείς, το λέει από μόνος του για να προλάβει την ερώτηση, όπερ σημαίνει ότι έχει φανταστεί τον εαυτό του στη θέση της Φώφης_ λέω εγώ τώρα, κάνοντας ψυχανάλυση εκ του προχείρου.

     Μου έλεγε λοιπόν η Ζακλίν ότι αυτές οι συναντήσεις γίνονται κυρίως στο Μουσείο Μπενάκη επί ης Κουμπάρη, στο μικρό αμφιθέατρο του τελευταίου ορόφου. Ο Παύλος παρουσιάζει ένα μικρό ιστορικό, για τα λάθη που οδήγησαν τη χώρα στον γκρεμό. Κατόπιν ζητεί ιδέες και προτάσεις με σαφήνεια. Δηλαδή όχι «θα φτιάξουμε καλύτερη παιδεία» αλλά «τόσες ώρες, αυτά τα μαθήματα, με αυτούς τους στόχους». Θέλει να είναι όλα μετρημένα ανά τομέα.

     Επιτρέψτε μου μια μικρή επισήμανση για την στρατηγική. Ο Παύλος Γερουλάνος απευθύνεται στις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, είναι εξωστρεφής και στέκεται στην διαχείριση των προβλημάτων της χώρας. Ο μακρινός του ξάδελφος έκανε ακριβώς το αντίθετο όταν είχε βάλει στο μυαλό του να γίνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε αρχίσει να στήνει τον δικό του μηχανισμό όταν έγινε υπουργός Πολιτισμού. Μου έχουν πει (αλλά δεν έχω επιβεβαιώσει) ότι φόρτωνε το πορτ μπαγκάζ με κουτιά σοκολατάκια και πήγαινε επισκέψεις στα σπίτια στελεχών. Δεν έκανε κινήσεις προς τα έξω με την πεποίθηση ότι τα σκυλιά είναι εκείνα που παίρνουν αποφάσεις. Τα σκυλιά τον επέλεξαν για αρχηγό τους και τον επέβαλαν στην κοινωνία.

     Ο Παύλος Γερουλάνος δεν έχει και πολύ καλή επαφή με τα κομματόσκυλα. Εκτός αυτού είναι επικριτικός όποτε οι σύντροφοι ανακοινώνουν τις επαφές μεταξύ τους. Τον καταλαβαίνω. Για παράδειγμα η σχέση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ παραπέμπει σε πολιτική ενδογαμία. Οι ίδιοι και οι ίδιοι στα ίδια καρεκλάκια. Είναι σημαντικό ότι όλοι αυτοί δεν υπολογίζουν για σοβαρό αντίπαλο τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, δεν τον βλέπουν να έρχεται. Εγώ πάντως σας προειδοποίησα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/simera-ta-egkenia-ton-posidonion-apo-ton-prothipourgo-alexi-tsipra/50937

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/kalimera-aftes-ine-5-idisis-gia-na-gnorizete-ta-panta-prin-anixoun-agores/50923



    ΣΧΟΛΙΑ