• Πολιτική

    Ο κύβος ερρίφθη: Στις 10 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκηρύσσει εκλογές για τις 9 Απριλίου – Όλο το παρασκήνιο

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Την βεβαιότητα ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει την οριστική απόφασή του για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εκτιμώντας ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας σταθμίσει όλες τις παραμέτρους, εσωτερικές και εξωτερικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές, επέλεξε να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία και να ζητήσει δεύτερη εντολή από τους πολίτες την 9η Απριλίου, έχοντας προηγουμένως ζητήσει αρμοδίως τη διάλυση της σημερινής Βουλής και προκηρύξει εκλογές στις 10 Μαρτίου, όπως εξάλλου, εκτιμούσαν και τα περισσότερα σχετικά σενάρια καθ΄ όλο το προηγούμενο διάστημα.

    Όπως όλα δείχνουν, και πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας στη φαρέτρα του την πολιτική κυριαρχία που του δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, κυρίως όμως νέα δεδομένα που προκύπτουν τόσο στο επίπεδο της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και τις επιπτώσεις τους στην στρατηγική Ερντογάν, θα απευθυνθεί στους ψηφοφόρους την Κυριακή των Βαΐων, για εκλογές με απλή αναλογική, με τις διερευνητικές να λαμβάνουν χώρα εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και πιθανές δεύτερες κάλπες, εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση, να στήνονται στις 14 ή στις 21 Μαΐου, με ενισχυμένη αναλογική.

    Υπενθυμίζεται ότι και στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Μητσοτάκης, αν και όπως ήταν φυσικό, δεν ανακοίνωσε ημερομηνία, τόνισε ότι «εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη, άρα είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο».

    Ενισχυτική της πληροφορίας για τις οριστικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού είναι και η σαφής αναφορά του σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπλέον παροχές- μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

    Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα. Δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο στήριξης, τόνισε, δίνοντας για πρώτη φορά, ένα έμμεσο πλην καθαρό μήνυμα ολοκλήρωσης της κυβερνητικής παρέμβασης, του κύκλου της οικονομικής-κοινωνικής πολιτικής που ακολούθησε καθ΄ όλο το παρατεταμένο χρονικό διάστημα των επάλληλων κρίσεων της τετραετίας.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έχει στα χέρια του και ποιοτικά στοιχεία εσωτερικών δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου και πιστοποιούν το σαφές προβάδισμα άνω των έξι ποσοστιαίων μονάδων για τη ΝΔ.

    Αυτό υποκρύπτει και η βεβαιότητα που εξέφρασε για ακόμα μια φορά δημοσίως περί δυνατότητας να κατακτήσει την αυτοδυναμία, κάτι που όπως υπογράμμισε, δεν είναι «ένα θεωρητικό ενδεχόμενο», αλλά «ένας απολύτως εφικτός στόχος»

    Το διακύβευμα και η σύγκριση

    Το βασικό διακύβευμα στο δρόμο προς τις κάλπες θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας, μπροστά ή πίσω», με τον Πρωθυπουργό να καλεί τους πολίτες να συγκρίνουν τις διακυβερνήσεις της ΝΔ και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Χαρακτηριστικές αυτής της στρατηγικής είναι και οι αναφορές του χθες κατά την ομιλία του σε οπαδούς της ΝΔ στο Μόναχο.

    «Είχατε τέσσερα χρόνια πρωθυπουργό Τσίπρα. Έχετε τέσσερα χρόνια πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Ποιον θέλετε;» διερωτήθηκε.

    «Το σχέδιό μας θα το θέσουμε στην κρίση των πολιτών και οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν. Χρειαζόμαστε ισχυρές κυβερνήσεις. Το εκλογικό σύστημα που έχουμε ψηφίσει θα δώσει ισχυρή και αυτοδύναμη ΝΔ στις δεύτερες κάλπες. Και θα το πετύχουμε, υπογράμμισε, τονίζοντας ωστόσο, και τη σημασία της πρώτης κάλπης, που «θα είναι αυτή που θα στείλει το μήνυμα της ισχυρής και αυτοδύναμης ΝΔ».

    «Χορηγός», κατά την κυβέρνηση, στο αφήγημα Μητσοτάκη είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

    «Είδα σήμερα την εικόνα του κ. Τσίπρα πάνω σε ένα τρακτέρ. Όπως ακριβώς δέκα χρόνια πριν, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Ελάτε, όμως, που θυμηθήκαμε και το βίντεο με το τρακτέρ του αγρότη, πάνω στο οποίο έβγαζε αυτούς τους λόγους και το 2016 τον κατήγγειλε ότι έλεγε ψέματα Αν καήκαμε μια φορά το 2015, δεν πρέπει να καούμε ξανά το 2023. Πληρώσαμε και μάθαμε. Ποτέ ξανά δεύτερη φορά στη συμφορά» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ένα από τα βασικά επιχειρήματα εναντίον του βασικού του πολιτικού αντιπάλου ενόψει της 9ης Απριλίου.

    Η στάση της Εκκλησίας

    Σε …προεκλογικό κλίμα κινείται ακόμα και η Εκκλησία, με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, μόλις χθες (τυχαίο;), ερωτηθείς για «εκλογές την Κυριακή των Βαΐων;», να δηλώνει με νόημα «Μερικοί που έχουν στενό μυαλό θα πουν όχι. Εγώ ρωτάω: Τι με εμποδίζει να πάω να ψηφίσω και μετά να πάω στην Εκκλησία; Ή να πάω στην Εκκλησία και μετά να πάω να ψηφίσω; Ή να πάω στο χωριό μου και να κάνω και τα δύο;»

    Αν και στη συνέχεια πήρε αποστάσεις (Συναντήθηκα με τον κ. Μητσοτάκη και μίλησα για διάφορα θέματα και βγήκε ότι συζητήσαμε αυτό… Καμία σχέση, δήλωσε), καθίσταται πρόδηλο ότι η Εκκλησία, παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα, δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη διεξαγωγή εκλογών τη συγκεκριμένη στιγμή και για διερευνητικές μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, δίνοντας ένα ακόμα ισχυρό δεδομένο στον κ. Μητσοτάκη για την απόφασή του.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Καήκαμε το 2015, ποτέ ξανά δεύτερη φορά στη συμφορά – Πήγαμε νύχτα να βοηθήσουμε την Τουρκία

    Μητσοτάκης: Συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπία του αμερικανικού Κογκρέσου – Τι συζήτησαν

    ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα δεν θα χρειαστεί δεύτερες και τρίτες εκλογές – Ο λαός θα ακυρώσει τα σχέδια Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ