• Πολιτική

    Πέτσας: Όλα έτοιμα για την υποδοχή των πρώτων τουριστών – Δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού

    • NewsRoom
    Πέτσας: Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο μέλλον

    Στέλιος Πέτσας


    Όλα είναι έτοιμα για να υποδεχτούμε με ασφάλεια του πρώτους τουρίστες, ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα για επισκέπτες, εργαζόμενος στον τουρισμό και κατοίκους είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ο ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη, τόνισε επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πρωθυπουργού από την Σαντορίνη.

    Από σήμερα θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ κατά τις αφίξεις. Όσοι ελέγχονται θα μπαίνουν σε καραντίνα μιας ημέρας μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, ενώ αν κάποιος βγει θετικός μπαίνει σε καραντίνα για 14 ημέρες, πρόσθεσε.

    Ο κ. Πέτσας σημείωσε ακόμη πως εκτός από το «Ελ. Βενιζέλος» δέχεται πτήσεις από το εξωτερικό και το «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόσθεσε ότι έγιναν ήδη συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ιδιώτες γιατρούς.

    Προανήγγειλε πιο αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα στα καταστήματα εστίασης, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση σε θέματα δημόσιας υγείας. «Όλα τα μέτρα αποσκοπούν στο άνοιγμα του τουρισμού μας στον κόσμο με ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες. Έτσι, εντείνουμε τους ελέγχους σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, εναρμονίζουμε τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις, δημιουργώντας ένα απλό, διαφανές και ομοιόμορφο πλαίσιο» είπε και συμπλήρωσε πως σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Ανάπτυξης τις επόμενες ημέρες.

    Σε ερώτηση εάν μπορεί να ξαναγίνει lockdown, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, είπε ότι εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο πριν από την πανδημία όσο και κατά την διάρκεια, η πορεία των μεταρρυθμίσεων και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

    Ο ανασχηματισμός

    Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εάν ο ανασχηματισμός έχει έρθει πιο κοντά απάντησε: Δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού.

    Ωστόσο, λίγο νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε σε συνέντευξή του: «Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε εν μέσω μίας μεγάλης εξόδου στην αγορά, στην κοινωνία, και δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πάμε σε οποιαδήποτε δομική αλλαγή. Όταν θα έχουν παγιωθεί τα πράγματα και η παγίωση θα είναι όταν θα έχει ανοίξει όλη η αγορά, από 1ης Ιουλίου αν όλα έχουν πάει καλά, (…) από την 1η Ιουλίου και σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, θα πάμε σε αλλαγές».

    Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Ισραήλ. Στις συζητήσεις θα κυριαρχήσουν θέματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, τις επενδύσεις και την ενέργεια.

    Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού στο εξωτερικό μετά την πανδημία.

    Ερωτηθείς ποιες είναι οι προσδοκίες από το ταξίδι στο Ισραήλ και σε σχέση με την Τουρκία, απάντησε πως η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα πλέγμα πρωτοβουλιών για να προάγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην περιοχή. Ένα από τα βήματα αυτά είναι και η συμφωνία με την Ιταλία, όπως είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει προσδοκία για ανάλογες συμφωνίες και με άλλες γειτονικές χώρες. Ωστόσο, είπε ότι το ταξίδι στο Ισραήλ δεν έχει μόνο γεωπολιτική σημασία, αφού θα κυριαρχήσουν θέματα ενέργειας, τουρισμού και επενδύσεων.

    Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί τουρκικού σχεδίου εισβολής στην Ελλάδα απάντησε: «Εμείς κάνουμε πάντα ό,τι πρέπει για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».



    ΣΧΟΛΙΑ