• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης για «Πτολεμαΐδα 5»: Σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας – Τι είπαν Σκρέκας, Περιστέρης και Στάσσης

    • NewsRoom


    Τον νέο σταθμό παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5», επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτης (14/2) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

    «Είναι ένα πολύ σπουδαίο, ένα πολύ σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, για τη ΔΕΗ, ένα έργο με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

    «Η μονάδα αυτή θα αποτελέσει στο μέλλον μονάδα στρατηγικής εφεδρείας για τη χώρα, αλλά είναι μία μονάδα η οποία θα έλεγα ότι κλείνει έναν κύκλο σχεδόν 70 ετών παρουσίας της ΔΕΗ εδώ στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Θα λειτουργεί για πολλά χρόνια ακόμα με αυτήν την μορφή και θα εξακολουθεί βέβαια να δίνει και δουλειές για πολλά χρόνια ακόμα, όχι μόνο στους εργαζόμενους στη μονάδα, αλλά και σε όσους εργάζονται στα ορυχεία τα οποία θα τροφοδοτούν τη μονάδα αυτή με λιγνίτη».

    «Η στρατηγική της μετάβασης προς ένα πράσινο μέλλον είναι δεδομένη και θα έλεγα ότι είναι και αδιαπραγμάτευτη. Αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία που αποδίδουμε στην στρατηγική επάρκεια της χώρας σε καύσιμα τα οποία είναι εγχώρια», επισήμανε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τη διοίκηση της εταιρείας για την εξυγίανσή της και τη συμμετοχή της στην πράσινη μετάβαση: «Είναι μια στρατηγική η οποία υπηρετείται σήμερα και από την ίδια τη ΔΕΗ η οποία κάνει με τη σειρά της τη δική της μετάβαση προς ένα πιο πράσινο μέλλον, επενδύοντας σημαντικά σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο κατασκευάζεται κοντά σε αυτή τη μονάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω εδώ, στη Δυτική Μακεδονία, τι θα σήμαινε για την τοπική οικονομία μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της ΔΕΗ, πέραν από τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε συνολικά για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αυτό το ενδεχόμενο όχι μόνο το αποτρέψαμε, αλλά καταφέραμε πραγματικά κάτι πολύ εντυπωσιακό, προσθέτοντας κεφάλαια στη ΔΕΗ και δίνοντάς της την δυνατότητα σήμερα να μπορεί να συζητάει και σημαντικές επενδύσεις εκτός Ελλάδος», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (2-Α), συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα (2-Δ), ξεναγείται στον νέο σταθμό παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5», Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί από χθες διήμερη περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΒΟΥ

    «Πτολεμαΐδα 5»: 43% περισσότερη ενέργεια με 7% λιγότερο καύσιμο

    Η «Πτολεμαΐδα 5», ισχύος 660 MW, είναι η πιο σύγχρονη και αποδοτική λιγνιτική μονάδα που διαθέτει η Ελλάδα. Χάρη στην αξιοποίηση των βέλτιστων τεχνολογιών στον σχεδιασμό της είναι ικανή να ανταγωνιστεί μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, με τις ελάχιστες δυνατές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μπορεί να παράγει 43% περισσότερη ενέργεια με 7% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου.

    Η νέα μονάδα θα συμβάλλει στη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, ειδικά δεδομένων των προκλήσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δίχως να επηρεάζεται η σταθερή υλοποίηση της πράσινης μετάβασης.

    Με τη λειτουργία της «Πτολεμαΐδας 5» δημιουργούνται 800 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, ενώ στην κατασκευή της απασχολήθηκαν 2.000 άτομα και συμμετείχαν περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις.

    Η μονάδα διανύει περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και αναμένεται να ενταχθεί πλήρως στο δίκτυο εντός των επόμενων τριών μηνών, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να παρέχει θερμική ενέργεια για την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας.

    Τι είπαν Σκρέκας, Περιστέρης και Στάσσης

    Στο τι σημαίνει ακριβώς αυτή η λιγνιτική μονάδα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ποια τα οφέλη της περιβαλλοντικά και οικονομικά, σημειώνοντας ότι: “Αυτή η λιγνιτική μονάδα για να παράγει μια λιγνιτική μεγαβατώρα χρησιμοποιεί ενάμιση τόνο λιγνίτη χαμηλής θερμικής αξίας σε σχέση με 2,2 τόνους λιγνίτη που χρησιμοποιούν οι υφιστάμενες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι έχει κόστος λιγνίτη 30 ευρώ για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα, σε σχέση με 45 ευρώ που έχει μια υφιστάμενη μονάδα. Επίσης, παράγει 1 τόνο διοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με 1.4 τόνους που παράγει μια υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα. Οι παλιές μονάδες έχουν κόστος άνθρακα 120 ευρώ και αυτή 90, κάτι που σημαίνει ότι έχουν πιο αυξημένο λειτουργικό κόστος παραγωγής. Μπορεί να ανταγωνιστεί υφιστάμενες μονάδες φυσικού αερίου και άρα μπορεί να λειτουργήσει και όταν οι τιμές του Φ/Α είναι χαμηλότερα από τα σημερινά. Άρα μας δίνει χρόνο για τη δίκαιη μετάβαση και φυσικά θωρακίζει και την ενεργειακή μας επάρκεια».

    Επίσης, ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στη ΔΕΗ τόνισε ότι την παρέλαβαν με συσσωρευμένες ζημιές 2,5 δις ευρώ και χρέη προς τοπικούς προμηθευτές 1,5 δις. Ενώ σήμερα έχει βιώσιμες οικονομικές λύσεις και δεν χρωστάει σε τοπικούς κυρίως και άλλους προμηθευτές. Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε έναν εθνικό πρωταθλητή, που θα πρωταγωνιστεί πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά και θα θωρακίσει τη χώρα στα Βαλκάνια.

    Ο Γιώργος Περιστέρης πρόεδρος και Δ/νων σύμβουλος Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ήταν και ο κατασκευαστής της 5ης μονάδας, έκανε λόγο για μια «ημέρα υπερηφάνειας» , ευχαριστώντας όλους τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες του ομίλου και της συνεργαζόμενες εταιρείες, που ανταποκρίθηκαν τα μέγιστα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό και όχι μόνο περιβάλλον. Επίσης ευχαρίστησε τη ντόπια κοινωνία που αγκάλιασε το έργο και τους εργαζόμενους, αλλά και τη ΔΕΗ, με την οποία υπήρξε πολύ καλή συνεργασία. «Συνδέσαμε τη βιωσιμότητα της εταιρείας με τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ», είπε επίσης, κλείνοντας με την ευχή «προς Θεού να μην αφήσουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας και ιδίως αυτές που έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Ο λιγνίτης έχει μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα από τις άλλες πηγές, αλλά μπορεί με σταδιακή μείωση να κρατήσουμε την ενεργειακή παραγωγή στην Ελλάδα και να είναι ανεξάρτητη».

    Ακολουθεί η αναλυτική δήλωση του κ. Περιστέρη:

    «Η σημερινή ημέρα είναι για εμάς μια ημέρα υπερηφάνειας, που βρίσκεστε όλοι εδώ να δείτε τη μονάδα που φτιάξαμε μαζί με τη ΔΕΗ. Κατά πρώτον θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εργαζομένους, τους συνεργάτες και όλες τις συνεργαζόμενες εταιρείες.

    Ανταποκρίθηκαν όλοι μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Να ευχαριστήσουμε την τοπική κοινωνία η οποία αγκάλιασε το έργο, την εταιρεία μας και τους εργαζομένους. Και να ευχαριστήσουμε βεβαίως και τη ΔΕΗ με την οποία είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία. Δεν μετανιώσαμε όταν στα πολύ δύσκολα χρόνια της ΔΕΗ συνδέσαμε τη βιωσιμότητα της εταιρείας μας με τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Διότι πραγματικά αυτό που κάναμε είναι ένα έργο πολύ σημαντικό.

    Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας αυτό που είχαμε πει και στην υπογραφή της σύμβασης για την μονάδα, προς θεού δεν πρέπει να αφήσουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας. Ιδίως αυτές που έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Ο λιγνίτης όντως έχει ένα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις άλλες πηγές ενέργειας, αλλά με σταδιακή μείωση του φυσικού αερίου και αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μπορούμε να κρατήσουμε την παραγωγή στην Ελλάδα και να είναι η Ελλάδα μια ενεργειακά ανεξάρτητη χώρα, ακόμη και εξαγωγέας.

    Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Καλή αρχή.»

    Από την πλευρά του ο Γ. Στάσσης, πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ, σημείωσε ότι η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, τονίζοντας ότι σε κοντινή απόσταση από την 5η μονάδα κατασκευάζεται το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης. «Η ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας υπαγορεύει να έχουμε κάθε διαθέσιμο μέσον για να προστατευτούμε από ενδεχόμενες ενεργειακές κρίσεις, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. Μια τέτοια μονάδα όπως η Πτολεμαΐδα 5, αναλαμβάνει έναν άλλο ρόλο, αυτόν της ενεργειακής ευστάθειας, σήμερα πολύ περισσότερο και στο μέλλον ως στρατηγική εφεδρεία. Η ΔΕΗ ήταν, είναι, και θα συνεχίσει να είναι παρούσα και ενεργή στη Δ. Μακεδονία, η οποία παραμένει η ενεργειακή καρδιά της χώρας και οι άνθρωποι της είναι οι άνθρωποί μας».

     

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης από Φλώρινα: Δεν θέλουμε να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας

    Το «ευχαριστώ» της Hurriyet στους άνδρες της Ελληνικής ΕΜΑΚ

     



    ΣΧΟΛΙΑ