• Πολιτική

    Ο Φίλης τώρα ξηλώνει εκπαιδευτικούς – “φαντάσματα” – Υπεγράφησαν οι πρώτες απολύσεις

    • Αθηνά Λαρδή
    Φίλης


    Μετά το τσουνάμι μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αποφάσισε το ξήλωμα εκπαιδευτικών, που ενώ λάμβαναν κανονικά το μισθό τους, δεν εμφανίζονταν ποτέ στα σχολεία και τα πανεπιστήμια που δίδασκαν.

    Οι πέντε πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών-φαντασμάτων υπεγράφησαν και σύμφωνα με το «Έθνος», πρόκειται για τέσσερις δασκάλους, αλλά και έναν καθηγητή πανεπιστημίου που πλέον βρίσκονται εκτός δημοσίου.

    Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η περίπτωση καθηγητή πανεπιστημίου στην Πάτρα, τον οποίο κατήγγειλαν οι φοιτητές του, αφού όπως αποκαλύφθηκε ότι έλειπε συστηματικά και έτσι έγινε διακοπή της μισθοδοσίας τους. Την ίδια τύχη είχαν ακόμη τέσσερις εκπαιδευτικοί, δύο στην Κεντρική Μακεδονία, ένας στην Κρήτη και ένας στο Νότιο Αιγαίο. Μάλιστα ο ένας από αυτούς είχε 8 χρόνια να πάει στο σχολείο που εργαζόταν! Οι άλλοι τρεις έλειπαν από έναν ως πέντε μήνες χωρίς δικαιολογία και έτσι βρέθηκαν εκτός δημοσίου.

    Η διαδικασία

    Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι αρμόδιες Αρχές στις περιπτώσεις που κάποιος εκπαιδευτικός απέχει αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά του είναι η εξής: Όταν ο εργαζόμενος απουσιάσει 22 συνεχόμενες εργάσιμες μέρες αδικαιολόγητα από τη δουλειά του (ή τριάντα μέρες μέσα σε έναν χρόνο) παραπέμπεται σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Για να γίνει αυτό, ο διευθυντής του σχολείου πρέπει να ενημερώσει τον εκάστοτε διευθυντή Εκπαίδευσης και αυτός να κινήσει την παραπάνω διαδικασία.

    Κατά τη διάρκεια της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης διαπιστώνεται το παράπτωμα και στη συνέχεια η υπόθεση παραπέμπεται στα Πειθαρχικά Συμβούλια, τα οποία και παύουν οριστικά από τα καθήκοντά του τον υπάλληλο. Η απόφαση αυτή για να γίνει οριστική, πρέπει να υπογραφεί και από τον υπουργό Παιδείας.

    Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο εργαζόμενος συνήθως βρίσκεται σε αργία και σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνει το 1/3 των αποδοχών του. Τα ζητήματα αυτά ρυθμίζονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα 3528/2007, που είναι σε ισχύ και σήμερα αλλά με τροποποιήσεις που έγιναν το 2012 και το 2015.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι αλλάζει στα ΑΕΙ – Αναλυτικά το σχέδιο Φίλη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκπληξη από κυβέρνηση για τις άδειες; Θα δώσει 6 ή 8

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τους ρήμαξαν! Στοχευμένες διαρρήξεις σε σπίτια επωνύμων – 4 μέσα σε μόλις ένα μήνα



    ΣΧΟΛΙΑ