• Top Stories

    Ο Δ. Μάρδας πάει στην Κένυα για… επενδύσεις (μετά την Συρία)


    Τα social media σαρώνονται -για μια ακόμη φορά- τις τελευταίες ημέρες από τη νέα επιλογή του υφυπουργού Εξωτερικών-αρμόδιου για Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας.

    Και ο λόγος είναι η διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών για το Ναϊρόμπι της Κένυας. Η επίσκεψη διοργανώνεται με την ευκαιρία της 14ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη και θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17 και 20 Ιουλίου.

    Οι σχετικές ανακοινώσεις αναφέρουν πως η αποστολή θα απαρτίζεται από κλάδους της οικονομίας που θα μπορούσαν να αναπτύξουν δραστηριότητα ή συνεργασίες με κενυάτες επενδυτές στους τομείς των αγροτικών προϊόντων τροφίμων, του τουρισμού, της ενέργειας, των φαρμάκων, των κατασκευών, των δομικών υλικών, των τεχνολογιών πληροφορικής, της εκπαίδευσης. Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους μέχρι τις 11 Μαΐου.

    Αντιδράσεις

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Παρόλο, που δεν είναι η πρώτη φορά που ο υφυπουργός Εξωτερικών δέχεται κριτική για δηλώσεις ή πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει γύρω από το αντικείμενό του, την οικονομική διπλωματία. Η πρόσφατη πρότασή του για αναζήτηση επενδυτών μεταξύ των προσφύγων από τη Συρία, παρότι επικρίθηκε έντονα, φαίνεται ότι θα πάρει σάρκα και οστά καθώς ήδη στη διαβούλευση του υπουργείου ανάπτυξης για την τροποποίηση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις περιλαμβάνεται σχετική ρύθμιση. Σύμφωνα με τον υφυπουργό πάντως, ανάλογες κινήσεις για την προσέλκυση εύπορων Σύρων επενδυτών έχουν γίνει και από άλλες χώρες της Ευρώπης.

    mardas

    Μια ακόμη, αμφιλεγόμενη κατά πολλούς, εισήγηση του κ. Μάρδα, κατατέθηκε πρόσφατα μέσω άρθρου του υφυπουργού στην Αυγή. Σε αυτό ο κ. Μάρδας πρότεινε να γίνει μια χαρτογράφηση των επενδύσεων που έχουν γίνει στην περιοχή μας, με στόχο να προσελκυθούν στην Ελλάδα επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν, με κριτήριο εάν οι ανταγωνιστές τους έχουν επενδύσει σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία. Η συγκεκριμένη πρόταση στάθηκε αφορμή για να δεχθεί εκ νέου ο υφυπουργός κριτική.

    Η επιχειρηματική αποστολή στην Κένυα, πάντως εντάσσεται σε ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών του υπουργείου εξωτερικών για την ενίσχυση των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας και τη διευκόλυνση επενδύσεων από και προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από πλευράς του υπουργείου εξωτερικών, επιχειρηματικές αποστολές, θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε συνολικά 14 χώρες με δυνητικό αμφίπλευρο επενδυτικό ενδιαφέρον όπως Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράν, Καζαχστάν, Κένυα, Λευκορωσία, Ν. Κορέα, Πολωνία, Ρουμανία, Σ. Αραβία, Σερβία, Σουηδία και Τυνησία.

    Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επιχειρηματικές εκδηλώσεις, μεικτές επιτροπές και επαφές με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αρμενία, την Τουρκία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ενώ σχεδιάζονται και άλλες σε συνολικά 15 χώρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/article-tromaktiko-afti-tin-simfonia-echete-kani-me-tin-google-gmailcom-ke-den-to-xerete/42760

    http://www.mononews.gr/antipolitefsi-sto-foul-o-siriza-ine-kokkino-pani-gia-tin-nd/43024



    ΣΧΟΛΙΑ