• Πολιτική

    Ο απρόβλεπτος Καμμένος και η διακυβέρνηση της χώρας

    • Νένα Σώκου
    Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος


    Την εικόνα μιας κάθε άλλο παρά σταθερής κυβέρνησης εκπέμπει ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις αναταράξεις να διαδέχονται η μία την άλλη, κυρίως εξαιτίας των απρόβλεπτων κινήσεων του Πάνου Καμμένου. Ειδικά μετά τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στις αρχές του καλοκαιριού, ο Πάνος Καμμένος είναι διαρκώς μια στο καρφί και μια στο πέταλο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται με τα χέρια δεμένα απέναντι σε αυτή την κατάσταση προσπαθώντας να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στο κόμμα του και τον κυβερνητικό εταίρο, που έχει εξελιχθεί σε καθημερινό στόχο κυβερνητικών στελεχών.

    Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μιας χώρας με τόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα κάθε τόσο χάνει τον χρόνο του για να σβήνει τις φωτιές που ανάβει ο συγκυβερνήτης του, έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα που μόνο ανησυχία και αβεβαιότητα προκαλεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τα μεγάλα στοιχήματα της παρούσας συγκυρίας, όπως η ανάπτυξη, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, η έλευση επενδυτών, η μείωση της φτώχειας και της ανεργίας, δηλαδή τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, δυστυχώς χάνονται μπροστά στις κόντρες και στις αντεγκλήσεις.

    Από σήμερα η κυβέρνηση μπαίνει και επισήμως στη μάχη του προϋπολογισμού, με την κατάθεσή του στην Κομισιόν. Αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις για το θέμα των συντάξεων, ένα θέμα που βασανίζει εδώ και μήνες χιλιάδες πολίτες, ενώ η τελική λύση στο πρόβλημα τοποθετείται στα μέσα Δεκεμβρίου.

    Την ίδια ώρα που Τσίπρας και Καμμένος αναλώνονταν στη σύγκρουσή τους, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε βαριές απώλειες, οι τραπεζικές μετοχές καταποντίστηκαν και η ελληνική οικονομία δέχεται τις αναταράξεις από τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία. Παράλληλα, οι διαφωνίες μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών σε συνδυασμό με την αύξηση των αμερικανικών αποδόσεων έχει καταστήσει σχεδόν απαγορευτική την ελληνική έξοδο στις αγορές, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα.

    Οι συνεχείς ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις δεν στέλνουν την επιθυμητή εικόνα και στο εξωτερικό, παρά τα όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σήμερα. Η διαρκής απειλή ότι η κυβέρνηση μπορεί να πέσει από μέρα σε μέρα, δηλαδή το μήνυμα μιας πολιτικής ανωμαλίας που όπου να ‘ναι έρχεται, δεν καθιστούν τη χώρα σταθερή και αξιόπιστη. Ταυτόχρονα, η εικόνα ενός υπουργού Εθνικής Άμυνας που πηγαίνει στο αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κάνει προτάσεις που θα έπρεπε να γίνονται από την επίσημη ελληνική διπλωματία, μάλλον προκαλούν θυμηδία στους συμμάχους…

    Όπως όλες οι προσπάθειες να πεισθούν πολίτες και εταίροι ότι όλα βαίνουν καλώς, έτσι και η σημερινή συνέντευξη του Πάνου Καμμένου δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως ένα ζευγάρι βασανίζεται από συνεχείς καβγάδες, αλλά δεν παραδέχεται πως πρέπει να χωρίσει, έτσι και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι κρατούν με προσχήματα ζωντανή την κυβερνητική συνεργασία μέχρι όπου πάει.

    Μόνο που οι χώρες δεν (πρέπει να) κυβερνώνται έτσι…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άλλα λέει τώρα ο Καμμένος: Με τον Τσίπρα είμαστε σε πλήρη συνεννόηση – Γνώριζε το plan B (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανταποδίδει τα πυρά ο Καμμένος: Ξύδι και θα μπούμε στη Βουλή και ο Αλέξης θα νικήσει

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μπορεί και τον Μάιο οι εκλογές, λέει ο Νίκος Βούτσης



    ΣΧΟΛΙΑ