• Πολιτική

    Ο Αλέξης Τσίπρας “χτίζει” διεθνές προφίλ… μέσω Βραζιλίας

    • Αντώνης Ι. Αντωνόπουλος
    Αλέξης Τσίπρας


    Η διεθνής εικόνα του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια των ετών που είχε στα χέρια του το πηδάλιο της χώρας είχε πολλές διακυμάνσεις. Παρά τα επικοινωνιακά του χαρίσματα, το προφίλ του ουκ ολίγες φορές είχε τραυματιστεί.

    Πότε με το δημοψήφισμα, πότε με τα “καμώματα” του Βαρουφάκη, πότε με το εμπρηστικό περιεχόμενο των δηλώσεων του, πότε με το ύφος του, και πολλά άλλα, φιλοτεχνούσαν μια εικόνα που έκαναν αρκετούς στο εξωτερικό να τον “βλέπουν με μισό μάτι”.

    Ο κ. Τσίπρας βέβαια παρουσίαζε αυτή τη κατάσταση στο εσωτερικό ως πλεονέκτημα. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η απειλή των μνημονίων έχει απομακρυνθεί από τον ε”λληνικό ουρανό” και τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ηγέτης του έχουν μπει σε μια διαδικασία διεύρυνσης και εκσυγχρονισμού. Εξ άλλου, ότι δεν εξελίσσεται είναι καταδικασμένο σε αφανισμό…

    Η πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να παρευρεθεί στην τρίτη προεδρική ορκωμοσία του Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα ανήμερα τη Πρωτοχρονιά στην Μπραζίλια, επισημαίνουν με νόημα από το ΣΥΡΙΖΑ ότι “αποτελεί τιμή τόσο για τον ίδιο, όσο και για την χώρα μας.

    Με την πρόσκληση αυτή, στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναγνωρίζεται η σημαντική συμβολή του στην διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, που με συμπεριληπτικό πρόγραμμα αγωνίζεται για δικαιοσύνη στην οικονομία και στα δικαιώματα, που μάχεται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές, που θέτουν σε κίνδυνο τις σύγχρονες δημοκρατίες” και προσθέτουν πως “Η πρόσφατη νίκη του Λούλα αποτέλεσε άλλωστε μια νίκη ενάντια στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση, αλλά και η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, που έλαβαν χώρα κατά την προεδρία του Ζαΐρ Μπολσονάρο, βρίσκοντας μιμητές και στην Ελλάδα”.

    Ως γνωστόν η Βραζιλία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, μέλος της G20 και των BRICS, με τεράστια περιφερειακή ισχύ. Εκείνο που θα επιχειρήσει ο κ. Τσίπρας είναι να “μπεί” στην μεγάλη εικόνα δίπλα στους ηγέτες που θα τιμήσουν με την παρουσία τους την ορκωμοσία του Λούλα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως Αλέξης Τσίπρας και Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα συναντήθηκαν πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2012, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Λατινική Αμερική στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε με ηγέτες και πολιτικά στελέχη σε Βραζιλία και Αργεντινή.

    Σε εκείνη την πρώτη συνάντησή τους, ο τότε πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας στις κοινές δηλώσεις των δύο πολιτικών, είχε απευθύνει κάλεσμα στον ελληνικό λαό: «Μη χάσετε ποτέ την ελπίδα σας, συνεχίστε τη μάχη σας με το κεφάλι ψηλά, διότι ο ελληνικός λαός είναι πιο δυνατός από την κρίση». Μάλισταο ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμμετείχαν στη διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωση του Λούλα Ντα Σίλβα.

    Στο ευρωπαϊκό τερέν είναι γνωστό ότι παραμένει διακαής πόθος για τον Αλέξη Τσίπρα η ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ ως πλήρες μέλος στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών που θα του δώσει το διαβατήριο για να μπορέσει να εμφανιστεί ως ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας. Η επιθυμία του αυτή όμως προσκρούει στα ισχυρά αναχώματα που έχει υψώσει το ΠΑΣΟΚ .

    Παρά ταύτα με την επιμονή του έχει καταφέρει να συμμετέχει στις συνόδους των Ευρωσοσιαλιστών ως παρατηρητής αναμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για το επόμενο βήμα…

     

    Διαβάστε επίσης:

    Πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Λούλα στη Βραζιλία



    ΣΧΟΛΙΑ