• Πολιτική

    Novartis: Να επιστραφούν χρήματα στο δημόσιο λέει ο Ξανθός

    • Έφη Τσιβίκα
    Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας

    Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας


    Στο φλέγον θέμα της Novartis αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου,

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας με θέμα  «Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία»,  o κ. Ξανθός, δήλωσε ότι θα πρέπει να  απαιτηθεί η επιστροφή των χρημάτων που αφορούν τη ζημία του δημοσίου, καθώς και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που προκύπτουν.  «Δεν υπάρχει καμία διάθεση συγκάλυψης και “ομερτά” ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα ούτε βεβαίως  συνολικής ενοχοποίησης συγκεκριμένων ομάδων (γιατρών, πολιτικών, δημοσιογράφων κλπ). Ταυτόχρονα, όμως, είναι εξίσου κρίσιμο να προωθηθούν εξυγιαντικές παρεμβάσεις και να μπουν δικλείδες ασφαλείας για τη θωράκιση του συστήματος ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος που οδήγησαν στην κατασπατάληση πόρων και στο λεγόμενο “πάρτι” στο χώρο της υγείας» δήλωσε υπουργός Υγείας.

    Παράλληλα, ανέφερε συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν υλοποιηθεί / δρομολογηθεί με στόχο τη θεσμική εξυγίανση του συστήματος όπως η κατάργηση της Επιτροπής Τιμών στο Υπουργείο Υγείας, η  σύσταση της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΗΤΑ), η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα ακριβά φάρμακα, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η δημοσιοποίηση δεδομένων από τη συνεργασία γιατρών- φαρμακευτικών εταιρειών κλπ.

    Στο Συνέδριο, εκτός από τον υπουργό Υγείας συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Tο Μαξίμου διαψεύδει πως ο Τζ. Πάιατ αναφέρθηκε στις έρευνες του FBI
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στους μισθούς διευθυντών νοσοκομείων
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΒΟΜΒΑ του ΣτΕ: Αντισυνταγματικές και για τους απλούς γιατρούς του ΕΣΥ οι μειώσεις μισθών



    ΣΧΟΛΙΑ