ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατά την παρέμβασή του στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς εξέφρασε την άποψη ότι «η Πολιτεία, υπό την ευθύνη της Ν.Δ., αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες κρίσεις που προκύπτουν από την κλιματική κατάρρευση».
Φωτιά στο Ξυλόκαστρο και ΑΙΓΙΣ
Ο Ν. Παππάς, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του ΣΥΡΙΖΑ στους οικείους των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Ξυλόκαστρο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μηδενική πρόληψη και θωράκιση, περιορισμένη επιχειρησιακή δυνατότητα και ανεπαρκή αποκατάσταση των πληγέντων και των υποδομών», κάνοντας λόγο για «στρατηγική επιλογή της ΝΔ να μην επενδύει στην πρόληψη, στην ενίσχυση των δυνάμεων και στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών», «παρότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, τόνισε πως η κυβέρνηση «επαίρεται», ενώ στην πραγματικότητα είμαστε «ακόμα στο 2% της υλοποίησης των έργων», ενώ παράλληλα τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα είναι «20 και 30 ετών», «μετράμε 4.000 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική» και «4 εκατ στρέμματα καμένα από το 2021». Όπως επισήμανε, «το κόστος των καταστροφικών φαινομένων φτάνει τα 6,5 δις ευρώ», την ώρα που «το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ έχει προϋπολογισμό 2 δις με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την υποχρέωση του πρωθυπουργού να έρθει στη Βουλή για μια προ ημερησίας συζήτηση για την πολιτική προστασία.
Ελληνοτουρκικά
Εξάλλου, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ζήτησε ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα και την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, καθώς «διαφαίνεται -και από δηλώσεις του Τούρκου προέδρου- ότι έχουν προκύψει εξελίξεις». Συγκεκριμένα, διερωτήθηκε, «τι διαπραγματεύεται, τελικά, ο κ. Μητσοτάκης;»., χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικό», ότι «δείχνουν να θεωρούν ότι η πρακτική και στρατηγική της “Γαλάζιας Πατρίδας” μπορεί να είναι συμβατή με τα “Ήρεμα νερά”». Επισήμανε, δε, πως κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτευχθεί «ηρεμία», χωρίς μάλιστα «μεγάλες δαπάνες» για την άμυνα, αλλά «σαφείς κόκκινες γραμμές».
Ακρίβεια και Μεσοπρόθεσμο
Όσον αφορά το ζήτημα της ακρίβειας, σχολίασε πως το επιχείρημα ότι για τις υψηλές τιμές του ρεύματος φταίει ο πόλεμος έχει καταρρεύσει μετά και τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι πλέον η επίδραση του πολέμου στις τιμές είναι ελάχιστη και άρα πρόκειται για «αποτέλεσμα εγχώριων επιλογών», για τις οποίες «θα κληθεί να απολογηθεί» η κυβέρνηση.
Σχετικά με το μεσοπρόθεσμο, έκανε λόγο για «αναιμική μεγέθυνση της οικονομίας που αφορά λίγους» και για «πρόβλεψη αναιμικής αύξησης απασχόλησης, στην οποία το 50% των θέσεων αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης», ενώ επισήμανε την πρόβλεψη για χαμηλότερη του στόχου αύξησης των επενδύσεων, από 15% σε 6,7%.
Νεανική βία και ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα
Συνεχίζοντας, ο Ν. Παππάς αναφέρθηκε στα τελευταία περιστατικά «ακραίας νεανικής βίας», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι το μόνο που τον απασχολεί «είναι ο επιμερισμός των ευθυνών σε άλλους» και καταγγέλλοντας την γραμμή «αυστηροποίησης της ποινικής μεταχείρισης», χωρίς να προσεγγίζονται βαθύτερες αιτίες όπως τα κοινωνικά προβλήματα.
Σχετικά, δε, με το θάνατο του μετανάστη στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα, τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις και η δικαιοσύνη να προστατέψει το «κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Νίκος Παππάς: Υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει «ασπίδα»
Κλείνοντας, ο Ν. Παππάς τόνισε πως αποτελεί «υποχρέωση» του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει «ασπίδα» απέναντι σε όλα αυτά με «ενότητα» και «συντροφικότητα» και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει στο κοινοβούλιο, όπως η τροπολογία για την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών ή το αίτημα να συγκληθεί η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να συζητήσουμε το αγροτικό ζήτημα και τα λάθη που έχουν γίνει με τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση και σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν, όπως και στους «διάφορους διαμαρτυρόμενους» από τη ΝΔ.
Κατηγόρησε, τέλος, των πρωθυπουργό ότι υλοποιεί μια στρατηγική «ιστορικού αναθεωρητισμού», προκειμένου να πείσει ότι δεν πρέπει ο κόσμος να ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να «σβήσει από τη μνήμη του λαού», ποια ήταν η κυβέρνηση που κατάφερε να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια «με την κοινωνία όρθια».
Η υπεράσπιση αυτού του έργου, κατέληξε, είναι «καθήκον» όλων.
Διαβάστε επίσης:
Γ. Στουρνάρας: Δεν είναι πολιτικό ζήτημα η εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit