• Πολιτική

    Νίκος Γαριλίδης (πρέσβης Ελλάδας στην Αίγυπτο): Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την ΑΟΖ

    Νίκος Γαριλίδης, πρέσβης Ελλάδας στο Κάιρο


    Πολύ κοντά σε συμφωνία για την οριοθέτηση AOZ βρίσκονται Ελλάδα και Αίγυπτος σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο αιγυπτιακό Al-Ahram Weekly ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης.

    Σύμφωνα με τον κ. Γαριλίδη, η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τις ΑΟΖ Αιγύπτου και Ελλάδας ξεκίνησε πριν από πάνω από τρία χρόνια στο πλαίσιο μιας επίσκεψης του Προέδρου Αλ Σίσι στην Αθήνα. Σε αυτή ο Σίσι και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι για να μπορέσουν οι δύο χώρες να επωφεληθούν από τους πιθανούς πόρους που υπάρχουν στα χωρικά ύδατά τους χρειάζεται να συναφθεί μια συμφωνία.

    Μέχρι τότε δεν είχε ξεκινήσει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση καθώς το Κάιρο επιθυμούσε να εμπλέξει στη συζήτηση και την Άγκυρα, η οποία ωστόσο διαφωνούσε για την Κύπρο. Ωστόσο το 2016 η Αίγυπτος αποφάσισε να παρακάμψει το πρόβλημα και εκδόθηκαν πολιτικές ντιρεκτίβες για να ξεκινήσει η διαδικασία ανάμεσα στις ομάδες διαπραγμάτευσης.

    Σύμφωνα με τον πρέσβη, στη διάρκεια των τελευταίων τουλάχιστον τριών ετών, πραγματοποιήθηκαν 13 γύροι διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Κάιρο και την Αθήνα. «Ο τελευταίος γύρος ολοκληρώθηκε στην Αθήνα την Τρίτη», αποκάλυψε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άλλος ένας γύρος συνομιλιών ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε, στο τέλος της ημέρας οι δύο πλευρές θα πρέπει «να στηριχθούν στη σοφία των πολιτικών ηγεσιών τους για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία».

    Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε το Κάιρο για διαπραγματεύσεις σχετικά με το ζήτημα αλλά και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

    Με τον ομόλογό του, Sameh Shoukri συμμετείχαν στον 12ο γύρο συζητήσεων.

    Ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο εκτιμά πως η ΑΟΖ είναι ένα ζήτημα που «πρέπει να λυθεί αυτό το καλοκαίρι». Όπως είπε, θα μπορούσε να υπογραφεί ηλεκτρονικά ή να δοθεί εξουσιοδότηση σε ΥΠΕΞ ή πρέσβεις να υπογράψουν.

    Μόλις συμφωνηθεί το κείμενο, θα αποφασιστούν τα πρωτόκολλα με τις λεπτομέρειες, είπε. Ο ίδιος εκτιμά ότι ια τέτοια συμφωνία θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν ευρύτερα ζητήματα ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.



    ΣΧΟΛΙΑ