• Πολιτική

    Νίκος Δένδιας: Μπαράζ επαφών στην Μέση Ανατολή για την εκτόνωση της κατάστασης

    • NewsRoom
    Δένδιας: Το τελευταίο πράγμα που έχουμε ανάγκη είναι διδάγματα από την Τουρκία για ανθρώπινα δικαιώματα

    Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών


    Σειρά διπλωματικών επαφών στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, με στόχο να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης στην φλεγόμενη Μέση Ανατολή, θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

    Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ιμπραχιμ Στάγεχ, και όχι με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματος του τελευταίου.

    Επίσης, θα συναντηθεί και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’.

    Για το ταξίδι του κ. Δένδια διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως «η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή είναι ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή».

    Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί σειρά επαφών με τους ομολόγους του των κρατών της περιοχής. Μάλιστα ο κ. Δένδιας θα είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη από την έναρξη της κρίσης.

    Επισημαίνεται ακόμη πως η συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων υποδηλώνει το εύλογο ενδιαφέρον της χώρας για την προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και της διατήρησης του καθεστώτος τους.

    Επίσης, σήμερα ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

    Στην συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί.

    Τέλος, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο την Πέμπτη 20 Μαΐου, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Επίθεση Ερντογάν κατά Μπάιντεν: «Γράφετε ιστορία με χέρια βαμμένα σε αίμα»

    Συμβούλιο Ασφαλείας: Νέο «όχι» από ΗΠΑ σε σχέδιο δήλωσης για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη

    ΗΠΑ: Ενέκρινε την πώληση κατευθυνόμενων οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ

     



    ΣΧΟΛΙΑ