• Πολιτική

    Νίκος Δένδιας: Ας μείνουν τα εθνικά θέματα έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Θα απαντάται η τουρκική προκλητικότητα

    • NewsRoom
    Νίκος Δένδιας

    Νίκος Δένδιας


    Έκκληση τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού, με αφορμή και την είσοδο της χώρας στην προεκλογική χρονιά, έκανε πριν από λίγο ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις πρόσφατες εξελίξεις, διαμηνύοντας ταυτόχρονα προς την Άγκυρα ότι η προκλητικότητα δεν γίνεται δεκτή και θα απαντάται, χωρίς όμως η Ελλάδα να παρασύρεται σε μια διαρκή κλιμάκωση, μιας και θεωρεί πως οι ρητορικές εξάρσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν μπορούν να προκαλέσουν τίποτε το θετικό.

    Ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση και στο Νέο Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αξίες του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας, τις αρχές δηλαδή που πρεσβεύει η Ελλάδα. Δόγμα που αν εφαρμοστεί, «θα λύσει μια σειρά από προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μας».

    Ο ΥΠΕΞ καυτηρίασε τα όσα ακούγονται στην εσωτερική δημόσια σφαίρα περί «κερδών και θριάμβων» της Τουρκίας, καθώς «δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στην πραγματικότητα». Χρησιμοποίησε ωστόσο, εκ νέου τον όρο «εθνική απειλή» για να περιγράψει τη στάση της Τουρκίας.

    Από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η παραβατική Τουρκία πήρε ό,τι ήθελε, εκθέτοντας την Κυβέρνηση που χαρακτήρισε την διάσκεψη θετική, την ώρα που ο ΥΠΕΞ της Κύπρου την χαρακτήρισε δυσμενή εξέλιξη. Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η παράταση της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία βλάπτει τη χώρα και στο επίπεδο της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής.

    Ο Ανδ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι ειδικά για τη στάση της Τουρκίας, κανείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και πολύ ενημερωμένος πριν λέει οτιδήποτε στο δημόσιο διάλογο. Χαρακτήρισε δε, ιστορική τη Συμφωνία ανάμεσα στην Σουηδία, Φινλανδία και Τουρκία.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος χαρακτήρισε την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τα «κόμματα του ευρωατλαντισμού» επικίνδυνη, καθώς μετατρέπει τη χώρα σε «αμερικανο-νατοϊκό ορμητήριο».

    Ο Α. Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση) ανέφερε πως η Ελληνική Λύση είναι αρκετά προβληματισμένη και ανήσυχη για την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και σημείωσε πως οι τελευταίες ημέρες απογοήτευσαν και τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό.

    Η Σ. Σακοράφα από το ΜεΡΑ 25 τόνισε ότι η Τουρκία, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, πήρε όσα ζήτησε και εξοπλίζεται επιπλέον με αεροπλάνα που θα παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ενημέρωση των κομμάτων από τον Νίκο Δένδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής

    Δένδιας από Μαδρίτη: Η Ελλάδα υποστηρίζει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ



    ΣΧΟΛΙΑ