• Πολιτική

    Νίκος Χαρδαλιάς: Είχαμε 650 ενεργά κρούσματα μέχρι την Κυριακή – Ποια είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε

    • NewsRoom

    Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας


    Νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

    Συγκεκριμένα:

    Από αύριο, 5 Αυγούστου, από τις 07.00 το πρωί, απαγορεύεται η διέλευση στην Κακαβιά, από τις 23.00 το βράδυ έως τις 7.00 το πρωί καθημερινά. Από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στον συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων με τη συμμετοχή προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και του ΕΟΔΥ.

    Από την Κυριακή 16 Αυγούστου, όποιος εισέρχεται στη Ελλάδα από την Αλβανία, μέσω Κακαβιάς, υποχρεούται σε 7ήμερα κατ οίκον απομόνωση.

    Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια, κηδείες) έως τις 31 Αυγούστου. Το όριο αφορά τόσο στον χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και σε αυτόν των δεξιώσεων.

    Θα πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τις υπηρεσίες των Περιφερειών, ενώ εντάσσεται στους μηχανισμούς ελέγχου και ο ΕΦΕΤ.

    Επίσης, αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα. Επίσης, υπενθύμισε πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα πλοία.

    Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως για οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση, η οποία ωστόσο δεν χρειάζεται να είναι καθημερινή όπως στην περίοδο του Lockdown. «Αν μας δείτε να κάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα τότε θα σημαίνει πως τα πράγματα έχουν  δυσκολέψει», ανέφερε.

    Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως υπάρχουν σημάδια που προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν είμαστε στην κατάσταση που υπήρχε τον Μάρτιο, ενώ τα αυξημένα κρούσματα δεν έχουν οδηγήσει σε πρόβλημα στο Σύστημα Υγείας. Πρέπει όμως να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 496 κρούσματα. 650 κρούσματα (μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου) είναι ενεργά, 1108 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία και 2.696 ανάρρωσαν κατ οίκον.

    Ξέραμε πως το άνοιγμα της οικονομίας θα σήμαινε αύξηση των κρουσμάτων, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Εφαρμόσαμε προληπτικά μέτρα που δεν εφαρμόζονται πουθενά στον κόσμο, όπως τα τεστ με ειδικό αλγόριθμο και τα δελτία εισόδου. Όπου χρειάστηκε κλείσαμε τις πύλες εισόδου στον τουρισμό.

    Από την 1η Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, διεξήχθησαν στα σημεία εισόδου 215.184 έλεγχοι, σε σύνολο 1.702.980 εισερχομένων στη χώρα. Τα επιβεβαιωμένα εισερχόμενα κρούσματα ήταν 401. Από αυτά 77 είναι ακόμα ενεργά, 240 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσης τους και 84 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας.

    Παράλληλα, κατά το ίδιο διάστημα, διενεργήθηκαν 38.949 έλεγχοι για παραβάσεις των μέτρων προφύλαξης, ενώ καταγράφηκαν 1.698 παραβάσεις.Επιβλήθηκαν 1955 πρόστιμα, ύψους 603.950 ευρώ.

    Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε την βοήθεια των πολιτών, καθώς όπως ανέφερε δεν γίνεται να υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε μπαρ ή παραλία προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

    «Θέλω εν όψει Δεκαπενταύγουστου να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου. Το Πάσχα κάναμε πολύ πιο δύσκολα πράγματα. Κλεισμένοι στα σπίτια, μακριά από τις εκκλησίες μας και από αγαπημένα μας πρόσωπα. Τώρα αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμόσουμε όλους τους κανόνες υγιεινής», ανέφερε, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που με σημερινή δήλωσή του καλεί τους πιστούς να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ