• Πολιτική

    Σήμερα η συνάντηση με τους Θεσμούς – Τα αγκάθια και τα νέα σκληρά μέτρα

    • NewsRoom
    μέτρα


    Ξεκινούν σήμερα οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Θεσμών – κυβέρνησης, στο Χίλτον. Αμφότερες οι πλευρές θέλουν να τελειώνουν με τις τεχνικές διαπραγματεύσεις και έχουν στρέψει το βλέμμα προς τα εκεί.

    Η κυβέρνηση, πάντως, θεωρεί ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα το πολύ, θα έχει ολοκληρωθεί και το SLA, για να ανοίξει ο δρόμος μέχρι τις 15 Μαΐου να εγκριθεί από τη Βουλή το πακέτο και να ακολουθήσει η συμμόρφωση, στο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου.

    Σήμερα, στις 17.00, θα συζητηθεί το θέμα της ΔΕΗ και στις 19.00 το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

    Τα μνημόνια, αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά στην κυβέρνηση έχουν σκεφτεί τα πάντα και είναι έτοιμοι για ενδεχόμενες διαφορετικές διατυπώσεις, σε περίπτωση που πηγές των δανειστών προσπαθήσουν να σταματήσουν ή να αναβάλλουν την διαδικασία.

    Η συμφωνία, υπενθυμίζεται, είναι η εξής: 3,6 δις ευρώ για το 2019-20 (συμφωνημένο από το Eurogroup της Μάλτας). Το 2019, θα υπάρχει περικοπή συντάξεων και 1,8 δις ευρώ κάτω, μέσω του αφορολόγητου το 2020. Το αποτέλεσμα, θα είναι μείον ένας μισθός για κάθε έναν -πάνω από 1 εκ.- συνταξιούχο, όπως και για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, λόγω περικοπής του αφορολόγητου.

    Η κυβέρνηση, όμως, έχει το δικό της σχέδιο, ενόψει επιστροφής θεσμών και διαπραγματεύσεων. Να επιδείξει το 3,9% πλεόνασμα του 2016, σε συνδυασμό με την υπόσχεση για αντίμετρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, έχουν έρθει στην Αθήνα τρία κείμενα με τεχνικές λεπτομέρειες για τη διαπραγμάτευση. Μέσα, σε 75 σελίδες, αναγράφονται οι εκκρεμότητες από ελληνικής πλευράς, τα δημοσιονομικά του 2018 και αργότερα αλλά και λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Αναλυτικά, τα μνημόνια περιλαμβάνουν:

    Συνταξιοδοτική δαπάνη: Έως το 2019 θα υπάρχουν μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, μέσω προσωπικής διαφοράς. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών, δέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση έως 22%, τουλάχιστον για τώρα. Φυσικά αν ούτε έτσι δεν επιτευχθεί το 1% του ΑΕΠ, τότε οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα γίνουν πράξη.

    Ενεργειακά: Η λιγνιτική ισχύς της ΔΕΗ θα πέσει κατά 40%, όπως θα μειώνονται σταδιακά και οι ποσότητες ηλεκτρικές ενέργειας που υποχρεούται να πουλήσει η επιχείρηση σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών.

    Εργασιακά: Θα ισχύει ό,τι ίσχυε στα προηγούμενα μνημόνια και δεν θα αποκατασταθεί η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν. Πλέον, καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις.

    Καταστήματα: Τα καταστήματα θα λειτουργούν και Κυριακές, χωρίς να παίζει ρόλο η περιοχή που είναι και το μέγεθός τους.

    Αποκρατικοποιήσεις: Θα εφαρμοστεί πλήρως το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ

    Σημειώνεται, ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η κωλυσιεργία που παρατηρείται, αλλά αιτία της συνεχούς διαφωνίας μεταξύ των δανειστών, κάτι που αν συνεχίστεί, υπάρχει εναλλακτικό πλάνο.

    Τότε, θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο “επικοινωνιακή αντεπίθεση”. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του, θα μιλήσει για την στρατηγική του και θα “πιέσει” για τις επενδύσεις ώστε να έρθει σιγά σιγά η οικονομική ανάπτυξη και να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων της χώρας.

    Τέλος, στην σύνοδο του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας (11 -13 Μαΐου), αναμένεται να γίνουν συζητήσεις για το θέμα του χρέους όπως και συνάντηση του Washington Group, μιας που όλα τα μέλη θα είναι παρόντα, ακόμα και η Λαγκάρντ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χρυσόγονος: Με επαχθείς φόρους ήρθε το πλεόνασμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτο: Με σημαίες της χούντας έγινε η πρεμιέρα του Σφακιανάκη στη Θεσσαλονίκη (pic)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: O άθλος του επιχειρηματία

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ