• Πολιτική

    Βούλευμα Συμβουλίου Εφετών: Απαλλάσσεται (ξανά) ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου

    Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

    Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ


    Για δεύτερη φορά, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απαλλάσσει τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου από τη βεβαίωση στοιχείων που φέρονταν να διόγκωσαν ψευδώς το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009, με αποτέλεσμα να μπούμε στο μαρτύριο του πρώτου μνημονίου και να ακολουθήσει ο γολγοθάς των επομένων.

    Με βούλευμά τους οι δικαστές (όπως και οι συνάδελφοί τους πριν από δύο χρόνια) αποφάσισαν να μην παραπέμψουν σε δίκη τον πρώην πρόεδρο αλλά και δύο στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ για την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, κλείνοντας (οριστικά, αν δεν ασκηθεί νέα αναίρεση από τον Άρειο Πάγο) ένα δικαστικό σήριαλ επτά ετών.

    Με πλειοψηφία η απόφαση της μη παραπομπής σε δίκη

    Το Συμβούλιο Εφετών κατέληξε στην κρίση του με οριακή πλειοψηφία. Οι δύο δικαστές που πλειοψήφησαν είχαν την άποψη ότι ο Ανδρέας Γεωργίου και οι πρώην προϊστάμενοι υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ, Κωνσταντίνος Μολφέτας και Αθανασία Ξενάκη, δεν πρέπει να παραπεμφθούν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αλλά να απαλλαγούν από την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία, σε βάρος του Δημοσίου υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος.

    Αντίθετα, μία εφέτης εξέφρασε την άποψη ότι ο πρώην πρόεδρος της Στατιστικής Αρχής και οι δύο συνεργάτες του έπρεπε να παραπεμφθούν σε δίκη και να λογοδοτήσουν για ψευδή στοιχεία που έβαλαν την Ελλάδα στην εποχή των μνημονίων.

    Έτσι, με το υπ΄αριθμόν 969/2017 βούλευμα, η πλειοψηφία του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Ιωάννη Κούτρα, ο οποίος είχε εισηγηθεί την απαλλαγή των κατηγορουμένων από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

    Ανδρέας Γεωργίου ΕΛΣΤΑΤ
    Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου στην κατοικία του του στο Merryland των ΗΠΑ

    Η αναίρεση της πρώτης απαλλαγής από τον Άρειο Πάγο

    Το αν υπήρξαν ή όχι ψευδή στατιστικά στοιχεία που έβαλαν τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες απασχόλησε για δεύτερη φορά το Συμβούλιο Εφετών, μετά την αναίρεση από τον Άρειο Πάγο του πρώτου απαλλακτικού βουλεύματος που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2015.

    Τότε, το Συμβούλιο Εφετών (με άλλη σύνθεση) είχε παραπέμψει σε δίκη τον Ανδρέα Γεωργίου μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και τον είχε απαλλάξει από το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης. Όμως, η τότε αντεισαγγελέας και σημερινή εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση και το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου τελικά αναίρεσε το βούλευμα στο απαλλακτικό του σκέλος, στέλνοντας για νέα κρίση την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών.

    Κατά την κατηγορία, η ψευδής βεβαίωση με «διογκωμένα» στοιχεία του ελλείμματος, φερόταν να χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων.

    Ωστόσο, ξανά, το Συμβούλιο Εφετών κατέληξε σήμερα στην ίδια απόφαση: κατά πλειοψηφία απάλλαξε τον Ανδρέα Γεωργίου, τον Κωνσταντίνο Μολφέτα και την Αθανασία Ξενάκη από την κακουργηματική κατηγορία.

    Στα τέλη του 2016, ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ δικάστηκε και αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

    Ένα αδίκημα που έχει να κάνει με το ότι, παράλληλα με τη θέση του στην ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Γεωργίου διατήρησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα και την υπαλληλική του θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ωστόσο, ο Ανδρέας Γεωργίου θα δικαστεί ξανά για το ίδιο αδίκημα καθώς εισαγγελέας έχει ασκήσει έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κόντρα Κικίλια-ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ασφάλειας και τις σχέσεις πολιτικών με τρομοκράτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφωνία για την Ελλάδα εντός 3 εβδομάδων; Τι λένε πηγές του ΔΝΤ στο CNBC

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σύζυγος Παπαδήμου: Σοκαρίστηκα με την τρομοκρατική επίθεση που είχε ως στόχο τον Λουκά 



    ΣΧΟΛΙΑ