• Πολιτική

    Βαρουφάκης: Αυτά μου είπε ο Ομπάμα τον Απρίλιο του 2015

    • NewsRoom
    Γιάνης Βαρουφάκης

    Γιάνης Βαρουφάκης


    Στις προτροπές του Μπαράκ Ομπάμα για συμβιβασμό την κρίσιμη περίοδο του 2015  κάνει αναφορά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο πολύκροτο βιβλίο του «Ενήλικοι στο Δωμάτιο».

    Στο ίδιo βιβλίο, ο οικονομολόγος αναφέρει πως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε χιούμορ, λέγοντας για τον κ. Βαρουφάκη «θα μπορούσα κάλλιστα να του ζητήσω να μού δανείσει χρήματα».

    Για τον πρωθυπουργό, ο πρώην υπουργός τονίζει πως «παραδόθηκε» στις απαιτήσεις των θεσμών. Τον συγκρίνει δε με έναν ήρωα της σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek, τον Άναν 7,  ο οποίος θυσίαζε το λαό του.

    Η συνάντηση με τον Ομπάμα

    Ο οικονομολόγος αναφέρεται με λεπτομέρειες στο τι ειπώθηκε στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στις 15 Απριλίου 2015

    Ομπάμα: Ξέρω τι σημαίνει να κληρονομείς μια γιγαντιαία κρίση κερδίζοντας τις εκλογές. Το αντιμετώπισα και εγώ αυτό, το 2009.

    Βαρουφάκης: Όλοι θυμόμαστε ότι η κρίση ήταν η μεγαλύτερη από το 2009. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά κ. πρόεδρε, είναι ότι εσείς είχατε μια κεντρική τράπεζα (Fed) που σας στήριζε διαρκώς. Εμείς έχουμε μια κεντρική τράπεζα που μας μαχαιρώνει διαρκώς – επειδή προσπαθούμε να κάνουμε παρόμοια πράγματα με εκείνα που κάνατε εσείς το 2009!

    Ομπάμα: Εμείς θα βοηθήσουμε συνεχίζοντας να πιέζουμε τους Ευρωπαίους. Αλλά και εσείς πρέπει να τους συναντήσετε στα μισά του δρόμου.

    Βαρουφάκης: Και πιο πέρα από τα μισά του δρόμου κ. πρόεδρε. Έχουμε ήδη φτάσει στα 4/5 προς την κατεύθυνσή τους, εκείνοι όμως δεν υποχωρούν.

    Ομπάμα: Δεν έχετε άλλη επιλογή από το να συνεχίσετε την προσπάθεια. Κι εμείς θα βοηθήσουμε.

    Star Trek

    Έχοντας απογοητευτεί από τον πρωθυπουργό, ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα με ήρωα από τη σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek. Όπως αναφέρει, ο Αλέξης Τσίπρας του θύμιζε «τον Άναν 7, τον αρχηγό των Εμίνιαρ, ο οποίος «απαιτούσε από το λαό του να μπαίνει οικειοθελώς στους θαλάμους αποσύνθεσης διότι αυτό είχε συμφωνήσει με τον εχθρό».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Πολιτικό σεισμό» προκαλεί με το βιβλίο του ο Βαρουφάκης – Τσίπρας: «Χέσ* τον Ευκλείδη»

     



    ΣΧΟΛΙΑ