• Δημοφιλή στο Internet

    Τι σημαίνει το Brexit για τους Ευρωπαίους (και τους Έλληνες) φοιτητές


    διευθύντρια της “Universities UK International” Βίβιαν Στερν παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), όπου ανέλυσε τα νέα δεδομένα που θα φέρει το Brexit για τους Ευρωπαίους φοιτητές, παραδεχόμενη ταυτόχρονα ότι θα επιφέρει «σκληρό πλήγμα» για τα βρετανικά πανεπιστήμια, κάτι που θα φανεί και στη μείωση του αριθμού των ξένων φοιτητών.

    Ερωτώμενη η Στερν για το αν οι Ευρωπαίοι φοιτητές -κατά συνέπεια και οι Έλληνες- μετά το Brexit θα εμπίπτουν στην κατηγορία “overseas students” (δηλαδή, όλοι οι φοιτητές εκτός Ε.Ε.) με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα δίδακτρα που θα κληθούν να πληρώσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια: «Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να περιγράψουμε τι ακριβώς θα γίνει. Και παρεμπιπτόντως θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι οι overseas students δεν πληρώνουν πάντοτε πολύ περισσότερα χρήματα από τους φοιτητές που προέρχονται από την Ε.Ε., αυτό εξαρτάται και από το αντικείμενο σπουδών ή το πανεπιστήμιο. Αλλά ένα μπορώ να πω: όλοι οι φοιτητές που θα αρχίσουν τις σπουδές τους το 2017, θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες συνθήκες, ως προς το οικονομικό, όπως και οι Bρετανοί φοιτητές. Το εγγυάται η κυβέρνησή μας. Ζητούμε να ισχύσει το ίδιο και για το 2018 και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα».

    Όσο για το πρόγραμμα “Erasmus”, που απασχολεί εκατομμύρια φοιτητές από όλη την Ευρώπη, η Στερν τόνισε ότι: «Το Erasmus όπως και πολλά άλλα προγράμματα της ΕΕ, είναι ανοιχτό και για τα κράτη που δεν είναι μέλη. Αλλά αυτό εξαρτάται από τη συμφωνία που υφίσταται ανάμεσα στην ʻτρίτη χώραʼ και την Ε.Ε. Και εδώ ακριβώς πρέπει να εξηγήσουμε στην κυβέρνησή μας και στους εκπροσώπους των Βρυξελλών ότι αυτό είναι σημαντικό για όλους μας. Είναι μία win-win-situation να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρώπη φοιτητές και ερευνητές υπό την σκέπη του προγράμματος Erasmus».

    Τέλος, σε ερώτηση για το αν είναι ακόμη ευπρόσδεκτοι οι Ευρωπαίοι φοιτητές στη Βρετανία, η Στερν δήλωσε ότι «Ναι, οι Ευρωπαίοι είναι θερμά ευπρόσδεκτοι στη Βρετανία και στα πανεπιστήμιά μας. Έχω μιλήσει με πολλούς πρυτάνεις μετά το δημοψήφισμα του Brexit και όλοι μου λένε πόσο σημαντικοί είναι οι Eυρωπαίοι συνεργάτες και φοιτητές στο πανεπιστήμιό τους. Τους αγαπάμε, θέλουμε να τους κρατήσουμε εδώ και καθημερινά αγωνιζόμαστε απέναντι στην κυβέρνησή μας για να προστατευθούν τα δικαιώματά τους».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νίκη Κεραμέως (ΝΔ): Οι μαθητές εμπαίζονται κατ’ εξακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στοιχεία-σοκ: Αυτό είναι το νέο αφορολόγητο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρειος Πάγος: Μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής για αδικήματα συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω Internet ή τηλεόρασης



    ΣΧΟΛΙΑ