• Πολιτική

    Θέμα δεδηλωμένης θέτει ο Μητσοτάκης λόγω Καμμένου

    Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Θέμα δεδηλωμένης για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, λόγω των θέσεων που υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος για το συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα.

    Ειδκότερα, ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.

    Απευθυνόμενος στον κ. Καμμένο, ο πρόεδρος της ΝΔ, του είπε πως ως βουλευτής της ΝΔ το 2007 είχε συνταχθεί με τη θέση της τότε κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία: «Έχετε δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη, αλλά δεν γίνεται σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής άλλη άποψη να έχει ο υπουργός Εξωτερικών και άλλη ο υπουργός Άμυνας. Προκαλείται μείζον θέμα».

    Μητσοτάκης
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ανέκυψε ακόμη και θέμα δεδηλωμένης, καθώς «δεν μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται με διαφορετικές θέσεις σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα». Απευθυνόμενος, δε, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «δεν μπορείτε, κ. Τσίπρα, να έχετε υπουργό Άμυνας έναν υπουργό που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής».

    Καμμένος: Πρόβλημα υπαρξιακό έχετε εσείς

    Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Καμμένος είπε πως ο ίδιος δεν έχει ψηφίσει ποτέ τη θέση της σύνθετης ονομασίας γιατί δεν ήρθε στη Βουλή κάτι τέτοιο και επετέθη στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι αυτός έχει πρόβλημα με τη συνοχή του κόμματός του, ενώ στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα:

    «Πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ είναι σχέδια νόμου. Ουδέποτε έχω ψηφίσει αλλαγή της θέσεως αυτής, το 2008 είναι ανακοίνωση, δεν είναι νόμος. Πρόβλημα υπαρξιακό πρέπει να έχετε εσείς, γιατί όταν έριξε την κυβέρνηση ο Σαμαράς ένα γήπεδο φώναζε “να τος, να τος ο προδότης”. Εμείς ούτε διαφωνίες είχαμε όπως η αδερφή σου με τον Καραμανλή για το Σχέδιο Ανάν ούτε για το ΝΑΤΟ. Να είστε σίγουροι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά».

    Τσίπρας
    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα την ενημέρωση για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Τσίπρας: Τώρα τα οικογενειακά σας θα λύσουμε, ρε παιδιά;

    Στη συνέχεια ζήτησε τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στην Ολομέλεια επικρατούσε αναβρασμός, με τον πρωθυπουργό να λέει «τώρα τα οικογενειακά σας θα λύσουμε, ρε παιδιά;».

    Κοτζιάς: Δεν άλλαξα την ανάρτηση του 2007 για να μη θεωρηθεί ότι αλλάζουμε γραμμή

    «Εμείς θέλαμε να κάνουμε συζήτηση για το Κυπριακό και να υπάρχει μεγαλύτερη ομοφωνία, ώστε ο πρέσβης της Κύπρου να μεταφέρει το κλίμα. Για τις δηλώσεις του 2008 έχω να απαντήσω. Υπάρχει μια ανάρτηση στο ΥΠΕΞ από το 2007, έχω αποφασίσει να μην την πειράξω, αν την πείραζα και την άλλαζα θα θεωρούνταν ότι έχουμε μια νέα διαφορετική πολιτική γραμμή. Έχω κάνει έκκληση στα κόμματα να μου δώσουν τις απόψεις τους για το ονοματολογικό», είπε ο κ. Κοτζιάς.

    Μητσοτάκης
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατεβαίνει από το βήμα μετά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Από το Κυπριακό στην ονομασία των Σκοπίων

    Υπενθυμίζεται ότι θέμα με την ονομασία των Σκοπίων προέκυψε ξαφνικά κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό. Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε προηγούμενη επισήμανση του Βασίλη Λεβέντη, είπε ότι υπάρχει επίσημη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Μάλιστα είπε ότι αυτή η θέση επικυρώθηκε δύο φορές στην περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα εάν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει και την κυβερνητική πλειοψηφία, εκτός από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος διαφοροποιήθηκε λέγοντας πως η μόνη απόφαση για τα Σκόπια είναι αυτή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992. Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι εκείνη η απόφαση απέρριπτε τη χρήση του ονόματος Μακεδονία: «Εάν θέλετε, ζητήστε από τον Προκόπη Παυλόπουλο νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να αλλάξετε άποψη για εκείνη τη θέση, αλλά ρωτήστε και τους βουλευτές σας από τη Μακεδονία να σας πουν την άποψή τους», είπε.

    Στη συζήτηση παρενέβη ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος ζήτησε η παρούσα Βουλή να πάρει τις δικές τις αποφάσεις. «Δεν γίνεται να παραπέμπουμε συνέχεια σε αποφάσεις που πάρθηκαν στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

    Κλείνοντας το θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως όταν έρθει η ώρα για να συζητηθεί το θέμα των Σκοπίων, η κυβέρνηση με την ίδια υπευθυνότητα θα το χειριστεί και θα προσπαθήσει να έχει μια ευρεία σύμπτωση με όλες τις πτέρυγες της Βουλής γύρω από την επίλυση του προβλήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θεοδωράκης: «Κάποιοι βολεύονται με το «ναυάγιο» στο Κυπριακό»



    ΣΧΟΛΙΑ