• Top Stories

    Στις Βρυξέλλες μπαίνουν οι βάσεις για το Brexit

    • NewsRoom
    Brexit


    Στις Βρυξέλλες σήμερα Σάββατο (29 Απριλίου) θα συναντηθούν οι αρχηγοί των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με σκοπό να συζητήσουν τι στάση θα κρατήσουν απέναντι στη διαπραγμάτευση για το Brexit, λίγο μετά τη «διένεξη» που προηγήθηκε ανάμεσα στην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    Η Μέι, την Πέμπτη (27 Απριλίου) δήλωσε ότι «οι άλλες 27  ευρωπαϊκές χώρες ενώνονται εναντίον μας», απαντώντας έτσι στο σχόλιο της Μέρκελ για τις «ψευδαισθήσεις» που τρέφει το Λονδίνο για τη μελλοντική σχέση της με την Ε.Ε.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε επιστολή του προς τους ηγέτες των 27 που δεν κοινοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι μια συμφωνία για τους «ανθρώπους, τα χρήματα και την Ιρλανδία» πρέπει να κλείσει πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση του μπλοκ με τη χώρα.

    «Πριν συζητήσουμε για το μέλλον, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα το παρελθόν» σημείωσε, παραθέτοντας μάλιστα τρεις προτεραιότητες:

    • Αποτελεσματικές, εφαρμόσιμες και χωρίς διακρίσεις εγγυήσεις για τους πολίτες της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
    • Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις στις οποίες συμφώνησε ως μέλος της Ε.Ε.
    • Να βρεθεί μια συμφωνία για να αποφευχθεί «ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία».

    «Δεν θα συζητήσουμε τις μελλοντικές μας σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στα βασικά ζητήματα που αφορούν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.» ανέφερε στην επιστολή του ο Τουσκ.

    Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχοι της Ένωσης υπολογίζουν πως ο λογαριασμός που πρέπει να πληρώσει το Λονδίνο ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ.

    «Τίποτα δεν είναι δωρεάν», ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται στα έντυπα του ομίλου Funke χρησιμοποιώντας την αγγλική έκφραση “There is no free lunch” και πρόσθεσε «οι Βρετανοί πρέπει να το ξέρουν αυτό».

    Από την άλλη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, θα ζητήσει επίσης από τους εταίρους του να ταχθούν υπέρ μιας αυτόματης ένταξης της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ε.Ε. αν επανενωθεί με την Ιρλανδία. Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε στο Euroactiv πως η Ισπανία δεν θα έχει αντίρρηση σε μια τέτοια ρύθμιση. Όπως τόνισε, η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι η αντίθετη από αυτήν της Καταλονίας, η οποία επιδιώκει να κερδίσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ενημερωθούν επίσης για το δείπνο του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με την Μέι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    Διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε στη βρετανική Guardian πως είναι εξαιρετικά απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, υπολογίζοντας πως υπάρχει πάνω από 50% πιθανότητα να βγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ένωση χωρίς κάποια συμφωνία. Ο ίδιος τόνισε πως οι Βρυξέλλες είναι ενοχλημένες με το γεγονός πως η ομάδα της Μέι δεν φαίνεται να έχουν αποδεχθεί την ιδέα ότι θα πρέπει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους για τη χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού ως το 2020. «Οι Βρετανοί δεν είναι απλά σε άλλο πλανήτη, είναι σε άλλο γαλαξία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Koκκινίζουν» ξανά και ξανά τα δάνεια που ρυθμίζονται

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: TheBlackRock Blog: Τα 3 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις προτού δημιουργήσεις το επενδυτικό σου Portfolio

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιβάν Σαββίδης, ο τρομερός: Ο άνδρας που θέλει να γίνει ο «τσάρος» της Βορείου Ελλάδος



    ΣΧΟΛΙΑ