• Top Stories

    Σοκ: Ελεύθερο το λαθρεμπόριο καυσίμων λόγω διακοπής μπόνους στους υπαλλήλους

    βενζινη


    Από το 2014 έως το 2016, ο έλεγχος για το λαθρεμπόριο καυσίμων, είχε μειωθεί κατά 53%. Ο λόγος, ήταν ότι καταργήθηκε το μπόνους ελέγχου που έπαιρναν οι υπάλληλοι.

    Αυτό, το επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης που παρουσίασε στοιχεία τα οποία έδειχναν ότι: Από το 2014 και τις 40 αποφάσεις επιβολής προστίμων, στις 10, του 2016. Η μείωση είναι της τάξης του 75%.

    Όπως φαίνεται, τη στιγμή αυτή, οι παραβάτες έχουν μία… ελευθερία στην αγορά καυσίμων, αφού έλεγχος από τα ειδικα εξοπλισμένα οχήματα των ΚΕΔΑΚ, που εποπτεύονται από το υπουργείο Ενέργειας, δεν υπάρχει, ενώ σε αυτό συμβάλλει και η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να παρατείνει μέχρι το τέλος του 2018 την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών – εκροών. Ουσιαστικά, η εύνοια των παραβατών από την φορολογία είναι μεγάλη. Όμως, πλέον, θα γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε οι αρμόδιες αρχές να ενημερωθούν από την κυβέρνηση,.

    Κάποιοι εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας καυσίμων (ΣΕΕΠΕ), συναντήθηκαν με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, όπου του είπαν τα εξής, σύμφωνα με την “Καθημερινή”:

    «Ξεκινήστε άμεσα ελέγχους, προτιθέμεθα να συνδράμουμε στη χρηματοδότηση και προχωρήστε στην τμηματική έστω εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών αν δεν μπορείτε να το ολοκληρώσετε νωρίτερα στο σύνολό του».

    Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, αγωνιά στο έπακρο για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αυτή, αφού όπως παρουσίασε και αναλυτικά ο κ. Σταθάκης, σε ερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και συγκεκριμένα του Γιάννη Μανιάτη, τα στοιχεία έχουν ώς εξής:

    • Από 4.018 ελέγχους το 2014, το 2016 περιορίστηκαν σε μόλις 1.875, μειώθηκαν δηλαδή κατά 53%.
    • Από 40 αποφάσεις επιβολής προστίμων το 2014, το 2016 εκδόθηκαν μόλις 10, δηλαδή μειώθηκαν κατά 75%.
    • Το 2014 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικής αξίας 1.784.554 ευρώ και το 2016 πρόστιμα αξίας μόλις 178.191 ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 90%.

    Παρά τα πρόστιμα, τα εισπραχθέντα ποσά ήταν δυσανάλογα. Γιατί από το ποσό το 1,7 εκατ. ευρώ, έφτασε στις ΔΟΥ το ποσό των 125.543 ευρώ, χωρίς να ξέρει κανένας τι έγινε με τα πρόστιμα του 2015 και του 2016.

    Στην ερώτηση του κ. Μανιάτη, για ποιον λόγο οι έλεγχοι μειώθηκαν τόσο πολύ, ο κ. Σταθάκης απάντησε:  «Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η ανά έλεγχο αμοιβή των ΚΕΔΑΚ που καθοριζόταν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΝ, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 καταργήθηκε», είπε ο αρμόδιος υπουργός.

    Δεσμεύτηκε, πάντως, για προώθηση τροπολογίας που θα επαναφέρει την ανά έλεγχο αμοιβή των ΚΕΔΑΚ, «ώστε να δοθεί ο χρόνος για τον σχεδιασμό ενός νέου μηχανισμού ελέγχων με τη δημιουργία ενός μητρώου, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα έσοδά του και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς είπατε; Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το χρέος; Όχι, δεν θα πάρουμε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαββίδης, Μαρινάκης και μια κυπριακή εταιρεία στη «μάχη» για την απόκτηση του ΔΟΛ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνάντηση με τον Prem Watsa είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στο επίκεντρο οι επενδύσεις στην Ελλάδα

     



    ΣΧΟΛΙΑ