• Πολιτική

    Σόιμπλε στο Συνέδριο του Εconomist: Ο σχεδιασμός που έχουν τα προγράμματα βοήθειας ήταν η σωστότερη προσέγγιση

    • NewsRoom
    Σόιμπλε

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας


    Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο συνεδρίου του Economist, στη Φραγκφούρτη με τίτλο «Ελλάδα: Επιστροφή στις αγορές;». Το Συνέδριο άνοιξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με μια ομιλία που αναμένεται να συζητηθεί ενώ στις 10.20 ώρα Ελλάδος, μίλησε και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

    Στις 10.30, ξεκίνησε η τοποθέτηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Πιερ Μοσκοβισί και λίγο αργότερα, στις 12.10, μιλάει ο Γιάννης Στουρνάρας.

    Επίσης στις 12.40 θα τοποθετηθούν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο και Νικόλα Τζιαμαρόλι.

    Το συνέδριο του Economist έρχεται μια μόλις ημέρα μετά τις βολές του Βολφγκάνγκ Σόιμπλε ο οποίος κατηγόρησε το ΔΝΤ για μη ρεαλιστικές προτάσεις. «Στην παρούσα φάση μαλώνουμε με το ΔΝΤ για το ποια είναι η σωστή εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να δεχτεί πάνω από 1% για τα επόμενα 40 χρόνια», επισήμανε.

    ΣόιμπλεΗ ομιλία Σόιμπλε

    Σόιμπλε

    Το κομμάτι όπου αναφέρεται στην Ελλάδα

    Σόιμπλε: «Η Ελλάδα έχει ακόμα αρκετά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσει στην διαδρομή της προς τις αγορές»

    Αναλυτικά η μεταφρασμένη ομιλία του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στο Συνέδριο του Economist:

    Ο σχεδιασμός που έχουν τα προγράμματα βοήθειας ήταν η σωστότερη προσέγγιση και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αμφισβητηθεί ακόμα κι αν αναλογιστούμε τις δυσκολίες της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει ακόμα αρκετά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσει στην διαδρομή της προς τις αγορές. Τώρα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Ακόμα κι εδώ όμως υπάρχουν αρκετά θετικά σημάδια παρόλες τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Η ανεργία μειώνεται σημαντικά και οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες έχουν εξαφανιστεί.

    Για τον λόγο αυτό, η συνεδρίαση που συμμετέχετε σήμερα είναι τόσο σημαντική. Γιατί συνεισφέρει στο να δημιουργηθεί ένα θετικό κίνημα στην Ελλάδα με το να έρθει η πλευρά της Ελλάδας και της Γερμανίας κοντά. Χρειαζόμαστε εκατοντάδες ακόμα και χιλιάδες από αυτές τις επαφές για αυτόν τον λόγο. Ελπίζω ότι οι περισσότεροι δυνατοί οργανισμοί της Ε.,Ε θα ακολουθήσουν το παράδειγμα σας και οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν σε παραγωγικές συνεργασίες και  σημαντικές επενδύσεις που θα ωφελήσουν όλες τις πλευρές.

    Είμαι ικανοποιημένος που το αρμόδιο τμήμα του Economist  σε συνεργασία με το Ελληνο – Γερμανικό  Εμπορικό Επιμελητήριο πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν αυτό το Συνέδριο. Εύχομαι σε όλους όσους παίρνουν μέρος μια παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση και καλή επιτυχία.

    Φρένο και από Κερέ: Η σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος, απαραίτητος όρος για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

    Η σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητος όρος για να μετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ο Μπενουά Κερέ (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ), μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φρανφκούρτη.

    Στην ομιλία του, ανέφερε ότι με βάση τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος αλλά υπογράμμισε ότι «το να είμαστε αρκετά καθαροί για τα μέτρα σήμερα θα βοηθήσει να έρθουν μπροστά πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα, ειδικότερα στη επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην διεθνή και την εγχώρια κοινότητα στην δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε μονοπάτι κανονικότητας και σταθερότητας».

    Η αβεβαιότητα αναφορικά με το υψηλό χρέος υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, τόνισε ενώ επανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ λυπάται  που δεν υπήρξε καθαρός ορισμός των μέτρων ελάφρυνσης στο προηγούμενο Eurogroup, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό η συμφωνία να επιτευχθεί στις 15 Ιουνίου.

    Τσακαλώτος: Νιώθω σαν προπονητής που δεν ξέρει που είναι τα δοκάρια

    Η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση να προσφέρει στην Ελλάδα κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους και το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει αν θα μετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στη Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

    Σύμφωνα με το Reuters, συμπλήρωσε πως η χώρα έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της και παρότι μπορεί να υπάρξει η συζήτηση για το εύρος της ελάφρυνσης χρέους, οι πιστωτές θα πρέπει να σταματήσουν να πετούν παρακάτω το τενεκεδάκι και να συμφωνήσουν στο πακέτο.

    «Αυτό που ζητούμε από το ΔΝΤ είναι διαύγεια», είπε ο Ελληνας υπουργός. «Μένουν μόνο 14 μήνες για να λήξει το πρόγραμμα. Νομίζω ότι είναι ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ το τι θέλει να κάνει και τι πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει».

    «Oταν ανέλαβα το 1/5 των πολιτών μου έλεγε συγχαρητήρια και τα 4/5 συλλυπητήρια. Τον Ιούνιο ελπίζω αυτή η αναλογία να έχει αλλάξει», ανέφερε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσακαλώτος στο Spiegel: Ο Σόιμπλε δεν θέλει χρεοκοπία της Ελλάδας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χριστοδουλάκης: Περιττή και επιζήμια η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Handelsblatt: «Πολιτική ήττα για τον Τσίπρα στο θέμα του χρέους – Γκρινιάρης ο Τσακαλώτος» (pic)



    ΣΧΟΛΙΑ