• Πολιτική

    Ρήξη; Ποια ρήξη;


    Ρήξη; Ποια ρήξη; Αν κάτι έγινε σαφές κατά την τετράωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η κυβέρνηση παρά το «γύρισμα» του ΔΝΤ που αθέτησε τις υποσχέσεις απέναντί της- κοινώς κρέμασε το Μαξίμου- δεν πρόκειται να τραβήξει στα άκρα την αντιπαράθεση της με τους δανειστές για το χρέος.

    Παρ’ όλα αυτά για το Μαξίμου-όπως ακούστηκε στην συνεδρίαση- το καλό σενάριο θα ήταν το ΔΝΤ να αποχωρήσει άμεσα για το πρόγραμμα ώστε «να έχουμε απέναντί μας τους ευρωπαίους με τους οποίους μπορούμε να συνεννοηθούμε καλύτερα».

    Βεβαίως στην συνεδρίαση έγινε αναφορά στα μέτρα που ψηφίστηκαν και τα οποία όπως αποτυπώθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος δεν θα εφαρμοστούν εφόσον το Ταμείο δεν μπει στο πρόγραμμα. Όμως σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του mononews.gr  τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφωνούν πως τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί θα πρέπει να αξιοποιηθούν ως «όπλο» από την ελληνική πλευρά στην συνέχιση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Άλλωστε η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ψηφίσει και άλλα προαπαιτούμενα, εκείνα που δεν έχουν υλοποιηθεί, κάτι που δείχνει πρωτίστως την βούλησή της να υλοποιήσει στο ακέραιο την συμφωνία. Υπάρχει ως εκκρεμότητα και η εκταμίευση της δόσης εξάλλου…

    Η συζήτηση στο όργανο δεν ήταν εύκολη, ωστόσο δεν είχε και οξύτητες. Κριτική στους χειρισμούς ασκήθηκε και μάλιστα με πιο αιχμηρή την Τασία Χριστοδουλοπούλου που διαπίστωσε πως «δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση καθώς οι έξω συνέχεια ζητούν περισσότερα».

    Το σημαντικό όμως δεν είναι τόσο αυτά που είπε η αντιπρόεδρος της Βουλής και στέλεχος των 53. Οι αιχμές της Χριστοδουλοπούλου είχαν ως αφετηρία ένα νέο φασούλι που προέκυψε στις αξιώσεις των δανειστών και σχετίζεται με τον χρονικό ορίζοντα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τριετία σε τετραετία. Βάση αυτού η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει στο συνταξιοδοτικό μέτρα και το 2022 για να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Αυτά τα μέτρα είναι μόλις 90 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν σε 0,05% του ΑΕΠ, δεν παύουν όμως να είναι μέτρα και μάλιστα από το ασφαλιστικό.

    «Αυτοί συνέχεια θα ζητάνε δεν θα τελειώσουν ποτέ» φέρεται να είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου για να εισπράξει την απάντηση πως μπροστά στο «πακέτο» που ψηφίστηκε «αυτά δεν είναι τίποτα».

    Παρέμβαση στην Πολιτική Γραμματεία έκανε και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης ο οποίος ζήτησε ¨να χαράξουμε εκ νέου την στρατηγική μας καθώς μάς βάζουν διαρκώς νέες δυσκολίες», ενώ κριτική ακούστηκε και από τους Π. Λάμπρου και Μ. Υδραίο.

    Από την ενημέρωση που έκαναν στα μέλη του οργάνου οι Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου προκύπτει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το αποτέλεσμα καθώς και μία προσμονή για μία λύση «κατά τι» καλύτερη από αυτήν που προσφέρθηκε για το χρέος στις 22 Μαίου. Ως προς την στάση της ΕΚΤ αν και ο Μάριο Ντράγκι δεν εμφανίζεται αρνητικός να βάλει την χώρα στο QE, ωστόσο όπως επισημάνθηκε δεν κάνει και κάτι παραπάνω για να μάς βάλει.

    Στην συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε αυτό που είχε γράψει το mononews.gr, δηλαδή ότι η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές και χωρίς να έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όμως αυτό το σενάριο εμφανίζει περισσότερες δυσκολίες διότι δεν θα έχει την εγγύηση της ΕΚΤ, απαιτεί πολύ μεγαλύτερο χρόνο προετοιμασίας και φυσικά θα γίνει με υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

    Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε συζήτηση για το εάν θα πρέπει να γίνει κάποιο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το χρέος, όμως «το πνεύμα ήταν εντελώς διαφορετικό». Δηλαδή αυτή η ιδέα δεν θα πάρει σάρκα και οστά τουλάχιστον έως ότου πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες στην διοίκηση του ΔΝΤ, δηλαδή στην Κριστίν Λαγκάρντ για το αδιέξοδο και αναφέρει ότι η λύση που προτείνεται επί της ουσίας μεταθέτει το πρόβλημα και δεν είναι λύση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα Δημοκρατία: Ο Τσίπρας ψάχνει συνένοχους στην αποτυχία του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και η Κομισιόν στη γραμμή Σόιμπλε: Οι όποιες συζητήσεις για το χρέος μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Z. Μπαρόζο: Υπάρχουν ακόμα φωνές που πιστεύουν πως το Grexit θα ήταν προτιμότερη λύση



    ΣΧΟΛΙΑ