• Πολιτική

    Σήμερα η Σύνοδος των G7 – Στο τραπέζι το θέμα του ελληνικού χρέους

    • NewsRoom
    G7


    Ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη, στο Μπάρι της Ιταλίας, η Σύνοδος των G7, όπου μεταξύ άλλων θα πέσει στο τραπέζι και το θέμα του ελληνικού χρέους.

    Η “Süddeutsche Zeitung”, κάνει αναφορά σε αυτό το γεγονός: «Οι επτά μεγάλοι μετρούν τις δυνάμεις τους, οι υπ. Οικονομικών των ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών της Δύσης αναζητούν συμβιβασμούς στο εμπόριο, την φορολόγηση και την Ελλάδα».

    Συνεχίζει με τα εξής: «Άβολα θα νιώσει η γερμανική πλευρά στην εμπιστευτική συνάντηση του λεγόμενου Washington Group, στο οποίο οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και οι διεθνείς δανειστές θα διαπραγματευθούν το ζήτημα των ελαφρύνσεων για την Ελλάδα.

    Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης έχει προετοιμάσει διάφορες προτάσεις, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Σε αυτές ανήκουν η κατάργηση της καταβολής προσαυξήσεων στα επιτόκια, η επαναφορά της επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών στην Αθήνα, η επιμήκυνση της αποπληρωμής, ένα πλαφόν στα επιτόκια των πιστώσεων του EFSF και πιθανότατα η αποπληρωμή το 2019 δανείων που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα από το ΔΝΤ.

    Οι προτάσεις αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένη μορφή την Πέμπτη. Δεν αναμένεται ωστόσο συμφωνία. Εκπρόσωπος του ΕΜΣ δήλωσε πάντως ότι “οι θεσμοί προετοιμάζουν έγγραφα εργασίας με αριθμούς και σενάρια για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

    Πάντως, το γεγονός ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί στην Σύνοδο, το επιβεβαίωσε και Αμερικάνος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, που σχολίασε και την συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών: «Παρατηρήσαμε πρόοδο σε πολιτικές αλλά αυτό δεν συνιστά ολοκληρωμένη συμφωνία στην οποία οι ΗΠΑ προσβλέπουν. Χρειάζεται ακόμη δουλειά για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

    Τέλος, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε ότι πρέπει να διευθετηθεί το χρέος, δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση από το ΔΝΤ για συμμετοχή ή όχι στο πρόγραμμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γεωπονική: Αδελφός μέλους των Πυρήνων της Φωτιάς ο ένας δράστης της ληστείας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη! Το εισαγγελικό έγγραφο που μπορεί να στείλει πίσω στη φυλακή τον Άκη Τσοχατζόπουλο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αρκετά πια: Να σταλεί τώρα στην εισαγγελέα κ. Ελένη Τουλουπάκη ο φάκελος της οικογένειας Λεμονή (Καλογήρου)

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ