• Πολιτική

    Συγκλονίζουν οι δηλώσεις της μητέρας τζιχαντιστή που αιματοκύλισε το Λονδίνο

    Λονδίνο


    Μόλις έμαθε την είδηση για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, η πρώτη αντίδραση της Βαλέρια Κολίνα Καντιγιά ήταν να επικοινωνήσει με τον γιο της. Λίγο αργότερα, ανακάλυψε την σοκαριστική αλήθεια ότι ήταν ένας από τους τρεις τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν το κέντρο του Λονδίνου.

    Το βράδυ της επίθεσης η μητέρα του δράστη ανέφερε ότι, «Στείλαμε έναν φίλο του στο σπίτι του. Μέχρι εκείνη τη στιγμή πίστευα ότι ο γιος μου φοβόταν ότι η αστυνομία θα προσπαθούσε να τον συνδέσει με την επίθεση. Νόμιζα ότι κρυβόταν».

    «Είναι αδύνατον να πω οτιδήποτε που βγάζει νόημα», δηλώσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το BBC, η μητέρα του Γιουσέφ Ζαγκμπά και πρόσθεσε για τις οικογένειες των θυμάτων ότι, «Τους καταλαβαίνω μέσα από την προσωπική μου τραγωδία, αλλά δεν έχω καν το κουράγιο να συγκρίνω τον πόνο μου με τον δικό τους. Σαν να ντρέπομαι να πω ότι ”Είμαι κι εγώ μητέρα, υποφέρω κι εγώ”».

    Όσο για την απόφαση των ιμάμηδων στη Βρετανία να μην ταφεί ο γιος της, δήλωσε ότι, «Χρειαζόμαστε μία τέτοια κίνηση. Γιατί ο Τύπος κατηγορεί τους Μουσουλμάνους ότι δεν παίρνουμε θέση».

    Εν συνεχεία δήλωσε ότι, «Δεν έπρεπε να γίνει και δεν πρέπει να ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να το αποτρέψω. Χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση των νέων ανθρώπων».

    Η μητέρα του δράστη αποκάλυψε ότι τα προβλήματα με τον γιο της ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2016, όταν τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Μπολόνια προσπαθώντας να πετάξει προς Κωνσταντινούπολη και έπειτα να καταλήξει στη Συρία. Από τότε οι αστυνομικές αρχές της Ιταλίας άρχισαν να τον παρακολουθούν, ωστόσο του επέτρεπαν τα ταξίδια εκτός χώρας.

    «Μου έλεγε: ”Ελα μαμά, πάμε να ζήσουμε στη Συρία. Εκεί έχουν ένα αγνό Ισλάμ”. Του απαντούσα, ”Είσαι τρελός; Δεν έχω σκοπό να πάω στη Συρία με κανέναν. Είμαι μια χαρά στη χώρα μου”», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    «Έπειτα από το περιστατικό στην Μπολόνια του είπα, ”Πρέπει να είσαι τέλειος τώρα. Δεν πρέπει να ψάχνεις παράξενα πράγματα στο ίντερνετ ή να συναντάς παράξενους ανθρώπους”. Αλλά μετά επιστρέψαμε στο Λονδίνο…», συνεχίζει.

    Στο Λονδίνο ο Γιουσέφ Ζαγκμπά έπιασε δουλειά σε ένα ισλαμιστικό κανάλι, ενώ η μητέρα του εξακολουθούσε να ανησυχεί.

    Δύο ημέρες πριν από την επίθεση ήταν η τελευταία φορά που μίλησαν. «Ήταν ένα πολύ γλυκό τηλεφώνημα. Μιλήσαμε φυσιολογικά», αναφέρει η μητέρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκκενώθηκαν όλα τα πλοία σε λιμάνι της Δανίας μετά από απειλητικό τηλεφώνημα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιανμάρ: Εξαφανίστηκε αεροσκάφος με 120 επιβαίνοντες – Βρέθηκαν συντρίμμια στη θάλασσα Ανταμάν (pic) (update)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτο. Μια ΜΚΟ το Μake a Wish διοργανώνει αγώνες Survivor για παιδιά από 3 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ