• Πολιτική

    Πύρινη κόλαση σε Κάλαμο-Βαρνάβα: Η δραματική έκκληση για εκκένωση οικισμών (pics-video)

    • NewsRoom


    Δραματικές διαστάσεις παίρνει η κατάσταση στον Κάλαμο, όπου η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με κατεύθυνση το Μικροχώρι, τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι.

    Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προωθούν τη φωτιά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία.

    Αργά το βράδυ της Κυριακής ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς. Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη.

    «Καίγονται τα πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά λίγο πριν τις 6 το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου.

    Όπως εξήγησε το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να «περάσει» προς το Γραμματικό.

    Σύμφωνα με την κυρία Ασημακοπούλου οι περισσότεροι κάτοικοι του Βαρνάβα έχουν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του χωριού που είναι ασφαλής από το πύρινο μέτωπο.

    Το πύρινο μέτωπο που απειλεί τον Βαρνάβα, σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινότητας, είναι αυτό που ξεκίνησε από τους Αγίους Αποστόλους καταστρέφοντας αρκετά σπίτια. ««Όταν ξεκίνησε η φωτιά στους Αγίους Αποστόλους στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ήρθε μόνο ένα ελικόπτερο και ήταν για γέλια η κατάσταση, γύρισε ο αέρας και τέρμα» περιέγραψε η κυρία Ασημακοπούλου για ό,τι συνέβη τις προηγούμενες ώρες.

    Από την πλευρά της η κ. Τσούπρα, εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, σε ότι αφορά τον Βαρνάβα τόνισε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν κινδυνεύει κάποιος οικισμός στην περιοχή του Βαρνάβα, αν και υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια, τονίζοντας, ωστόσο, ότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.

    Στην περιοχή του Καλάμου από τη νύχτα άρχισαν να πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προώθησαν τη φωτιά προς το Μικροχώρι, τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι ενώ νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία. Η φωτιά στον Κάλαμο, ενώ αργά το απόγευμα έμοιαζε να έχει καλύτερη εικόνα γύρω στις 9 το βράδυ αναζωπυρώθηκε τα μέτωπα πολλαπλασιάστηκαν και η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις από εκείνη την ώρα και ακολούθως, κατά τη διάρκεια της νύχτας και καθώς δεν μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση τα εναέρια μέσα κατάσβεσης.

    Τα πρώτα πυροσβεστικά αεροσκάφη, δύο καναντέρ άρχισαν να επιχειρούν με το πρώτο φως, στις 06:23 στο Βαρνάβα για τις πρώτες ρίψεις.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές επιγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 67 οχήματα της πυροσβεστικής με 136 άνδρες και 59 άτομα πεζοπόρο. Επίσης στην επιχείρηση κατάσβεσης επικουρούν και 15 οχήματα εθελοντών, 13 του δήμου Ωροπού και της περιφέρειας Αττικής αλλά και 6 της ΕΥΔΑΠ, αλλά και 3 χωματουργικά.

    Η δραματική ανακοίνωση για εκκένωση οικισμών 

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας Δήμος Ωρωπού έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκόλυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

    Στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, αναφέρεται:

    «Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά».

    Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

    Απο πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή.

    Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ αναμένεται το πρώτο φως της μέρας για να ριχτούν στην μάχη τα εναέρια μέσα, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άδωνις Γεωργιάδης: Διαρκής προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kόλαση φωτιάς στον Κάλαμο Αττικής – Κάηκαν σπίτια – Τραυματίστηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συναγερμός στην Ζάκυνθο: Εμπρηστές καίνε το νησί – Nέο μέτωπο στο Καλαμάκι (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ