• Top Stories

    Παγκόσμια οργή για τη νέα σφαγή των αμάχων στη Συρία – Σκληραίνει τη στάση της η διεθνή κοινότητα (pics, video)

    • NewsRoom
    Συρία


    Παγκόσμια οργή έχει προκαλέσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη η αεροπορική επιδρομή με χημικά, στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, που σκόρπισε τον θάνατο σε τουλάχιστον 86 αμάχους, μεταξύ των οποίων 30 παιδιά και 20 γυναίκες.

    Η θέση της Μόσχα – η οποία αμφισβητεί ότι τα μαχητικά του Άσαντ χρησιμοποίησαν χημικά όπλα, αλλά πως αντίθετα επιτέθηκαν σε αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών – έχει προκαλέσει έντονα αρνητικές αντιδράσεις από τον ξένο Τύπο και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Μάλιστα, το πρωτοσέλιδο της γαλλική Liberation, στο οποίο αποτυπώνονται τα παιδιά θύματα του βομβαρδισμού και τιτλοφορείται «Τα Παιδιά του Άσαντ» κάνει τον γύρo το κόσμου και προκαλεί ένα «σφίξιμο στο στομάχι».

    liberationsyria

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, αναφέρει ότι τουλάχιστον 170 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ η Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μια συμμαχία οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία, κάνει λόγο για περισσότερους από 100 νεκρούς.

    Πολιτικά πρόσωπα και αρχηγοί, επιρρίπτουν τις ευθύνες της χημικής αυτής επιδρομής στη Συρία, στην κυβέρνηση Άσαντ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα συμπτώματα των θυμάτων της επίθεσης, συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα. Ενώ και η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», τόνισε ότι οκτώ άνθρωποι στους οποίους προσέφερε φροντίδες, έπειτα από την επίθεση, εμφάνιζαν συμπτώματα που συνάδουν με αυτά τα οποία προκαλούν νευροτοξικοί παράγοντες όπως το αέριο Σαρίν.

    Παράλληλα όμως, εμπειρογνώμονες και αντάρτες στη Συρία, είναι αντίθετοι στην άποψη της Ρωσίας πως  το χημικό αέριο που έσπειρε τον θάνατο, διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών, την οποία έπληξαν συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

    Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής της οργάνωσης των ανταρτών Ελεύθερος Στρατός της Ιντλίμπ, τόνισε πως καμία στρατιωτική θέση των ανταρτών στην περιοχή δεν τέθηκε στο στόχαστρο την Τρίτη.

    «Όλοι είδαν το αεροσκάφος ενώ βομβάρδιζε με αέριο. Ομοίως, όλοι οι άμαχοι στην περιοχή ξέρουν πως δεν υπάρχουν στρατιωτικές θέσεις εδώ ή χώροι για την κατασκευή όπλων. Οι διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να παραγάγουν αυτές τις ουσίες», είπε.

    Φωτογραφίες που δόθηκαν από Σύρους ακτιβιστές:

    Συρία syria2 syria4

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας ως «έγκλημα πολέμου» τη «χημική επίθεση» στη Συρία, ζήτησε από τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν πιέσεις επί της Δαμασκού. «Η χρήση τοξικού αερίου αποτελεί έγκλημα πολέμου και τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια», δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Μέρκελ, Ουλρίκε Ντέμερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

    Συγχρόνως, τόνισε ότι «η ευθύνη του καθεστώτος Άσαντ στη χρήση χημικών όπλων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν».

    O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλεσε “δολοφόνο” τον Άσαντ, επιρρίπτοντάς του την ευθύνη για την επίθεση με χημικά: «Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών περίπου 50 παιδιά. Ο Άσαντ ο δολοφόνος! Πώς θα γλυτώσεις από τις κατάρες τους;» είπε ο Τούρκος ηγέτης.

    Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η εκτίμηση της Ρωσίας ότι το πολύνεκρο συμβάν πιθανόν οφείλεται στο ότι επλήγη αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών, απορρίφθηκε.

    «Η Ρωσία προβάλλει ψευδή γεγονότα τα οποία υποστηρίζουν μόνο η ίδια και το καθεστώς του Άσαντ», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Η Ρωσία επιμένει σε αυτόν τον δρόμο, να προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση, σαν ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος να μην έχει μάτια, αυτιά ή τη δυνατότητα να καταλήγει σε συμπεράσματα μπροστά σε προφανή γεγονότα», υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.

    ΗΠΑ: Αφήνει ανοιχτή επέμβαση στη Συρία

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε πως η επίθεση «παραβίασε πολλές γραμμές για τον ίδιο», προσθέτοντας ότι «η συμπεριφορά έναντι του Άσαντ έχει αλλάξει» μετά την επίθεση στη Χαν Σεϊχούν, πολύ περισσότερο επειδή πολλά από τα θύματά της ήταν παιδιά, πράγμα που είχε «μεγάλη επίπτωση σε μένα». Τέτοιες ενέργειες, σύμφωνα με τον Τραμπ «δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές».

    Συρία

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πάντως πως δεν θα αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις στη Συρία μετά τις δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δράσουν μονομερώς. «Δεν μου αρέσει να λέει τι θα κάνω» υποστήριξε ο Τραμπ. Κι όταν πριν την συνέντευξή Τύπου στον Λευκό Οίκο τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος αν θα προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού, εκείνος απάντησε : «Θα δείτε».

    Κείμενο: Ιωάννα Κατσίμπα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για συμφωνία – Εκνευρισμός στην Αθήνα, μέτρα από το 2018 θέλει το ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nέος συναγερμός στην Αγία Πετρούπολη: Εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός που βρέθηκε σε πολυκατοικία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λιονέλ Μέσι: Ο συγκινητικός πανηγυρισμός και η ενίσχυση στην εκστρατεία κατά του παιδικού καρκίνου (video)



    ΣΧΟΛΙΑ