• Top Stories

    Ανησυχία στο EuroWorking Group-Στο «τραπέζι» τράπεζες και ληξιπρόθεσμα

    • NewsRoom
    EuroWorking Group


    Για το συμβιβασμό που επετεύχθη ανάμεσα σε ΔΝΤ και της ΕΚΤ (SSM) για το θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών, για τα προαπαιτούμενα, αλλά και για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου θα ενημερωθεί σήμερα το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του ενώ να σημειωθεί ότι στόχος του προγράμματος είναι η εξόφληση των οφειλών 1,2 δισ. ευρώ.

    Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους (AQR) παραδεχόμενος ωστόσο ότι τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος (σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες) και θα ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. Ο υπουργός μίλησε επίσης για την ανάκαμψη των δεικτών (π.χ των λιανικών πωλήσεων) και προέβλεψε ανάπτυξη 2% στο σύνολο του έτους.

    Παρά την αισιόδοξη εικόνα που παρουσίασε ο κ. Τσακαλώτος ότι όλα βαίνουν καλώς στην σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να συζητηθεί η καθυστέρηση στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα (έκδοση συντάξεων, προμηθευτές νοσοκομείων κλπ.). Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι παρά την εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ γι’ αυτό το σκοπό τον Ιούλιο (στο πλαίσιο της δόσης των 7,7 δισ. Ευρώ από τον ESM) μόλις 500 εκατ. ευρώ έφτασαν μέχρι τώρα στους δικαιούχους από 1,2 δις που πρέπει να δοθούν συνολικά.

    Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επικρατεί συναγερμός για να παρουσιαστούν τα διαθέσιμα στοιχεία του Αυγούστου καθώς για να εγκριθεί η τελευταία υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν όχι μόνο τα προηγούμενα 800 εκατ. από τη δόση που έλαβε η κυβέρνηση τον Ιούλιο αλλά και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τους πόρους του προϋπολογισμού. Αυτή η διαδικασία καθυστερεί και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς αν δεν εκταμιευθεί η υποδόση ως τις 31 Οκτωβρίου τότε χάνεται και επιστρέφει στον ESM.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανάσα για τις ελληνικές τράπεζες: Το ΔΝΤ έκανε «πίσω» στην απόφαση για το AQR

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υποικ για δηλώσεις Μπακογιάννη: Αμφιβόλου αξιοπιστίας έρευνες για την ελληνική οικονομία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς η Eurobank κατάφερε να ανοίξει «παράθυρο» στην παγκόσμια αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ