• Πολιτική

    Ο Τσίπρας απαντά στον Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ: Κανείς δεν είναι πιο αριστερός από τον πρωθυπουργό

    • NewsRoom
    Σκουρλέτης


    «Αν η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση είναι μια συμφωνία που μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής. Κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό», διαρρέει το Μαξίμου στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τη ΔΕΗ και όχι μόνο στον Π. Σκουρλέτη.

    Το Μέγαρο Μαξίμου, με το  κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, «πετάει το γάντι» σε όσους έχουν αρχίσει να διατυπώνουν ενστάσεις αλλά και σε όσους έχουν την πρόθεση να διαφωνήσουν και να διαφοροποιηθούν, προσδίδοντας στις σκέψεις ή στις κινήσεις αυτές χαρακτηριστικά «σύγκρουσης κορυφής».

    Ο πρωθυπουργός, στην πιο δύσκολη καμπή της διαπραγμάτευσης, το παίρνει πάνω του και στέλνει σε όσους επιθυμούν διαφοροποίηση διττό μήνυμα: Από τη μια δίνει κάλυψη στους βουλευτές του έναντι της πίεσης που θα δεχθούν από την κομματική βάση, βγαίνοντας ο ίδιος μπροστά και υπερασπιζόμενος τη συμβατότητα της συμφωνίας με τις ευαισθησίες και τα ιδεολογικά προτάγματα της Αριστεράς, από την άλλη στέλνει σαφές μήνυμα ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του περιεχομένου της συμφωνίας θα εκληφθεί ως αμφισβήτηση της κυβερνητικής και κομματικής ιεραρχίας, ως αμφισβήτηση της αρχηγίας του.

    Η τακτική αυτή χρησιμοποιείται από το Μαξίμου πιθανόν για να εξουδετερώσει εν τη γενέσει τους και πριν λάβουν τις διαστάσεις του παρελθόντος τυχόν διαφοροποιήσεις (βλ. Ραχήλ Μακρή, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης) στις οποίες το τελευταίο διάστημα προσδίδονται και χαρακτηριστικά διαμόρφωσης εσωκομματικού και ενδοκυβερνητικού πόλου.

    To «αντάρτικο» Σκουρλέτη και ο πόλεμος για ΔΕΗ 

    Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Σκουρλέτης με χθεσινό άρθρο του (Εφημερίδα των Συντακτών) τάχθηκε κατά της πώλησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, καλώντας την κυβέρνηση να αντιταχθεί στον «επιχειρούμενο κανιβαλισμό» της επιχείρησης. Βεβαίως, στο συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Σκουρλέτης έχει βρει στο παρελθόν, ως υπουργός Ενέργειας, την ολόθερμη υποστήριξη των θέσεών του από την κίνηση «53+», ενώ, παράλληλα, το θέμα της ΔΕΗ είναι δύσκολο για τους βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας και όχι μόνο, καθώς η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης είναι από τα ιδεολογικά τοτέμ για πολλούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης θα συναντηθεί σήμερα με τους βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες τους. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης λαμβάνουν χαρακτήρα «εμφυλίου». Ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας, ο οποίος είχε συγκρουστεί με τον κ. Σκουρλέτη και ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, τάχθηκε (ΣΚΑΪ) υπέρ της αξιοποίησης της ΔΕΗ κατά το πρότυπο της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά. Εάν συνεκτιμηθούν όλα αυτά, είναι περισσότερο από λογικό ο κ. Τσίπρας να επιθυμεί, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, να κατασιγάσει τις φωνές διαφοροποίησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Σταθάκης: Επιβεβαίωσε στη ΓΕΝΟΠ τις ασφυκτικές πιέσεις των Θεσμών για πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο για την αξιολόγηση: Γιατί ο Σταθάκης πρέπει να πείσει τους βουλευτές Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Κόκκινη γραμμή» για το ΔΝΤ τα εργασιακά – Αγεφύρωτο το χάσμα για τη ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ