• Πολιτική

    Ο συνταξιούχος της οργής και ο Πρωθυπουργός της σιωπής (video)

    • NewsRoom
    Τσίπρας


    Λεκτική επίθεση για πολλοστή φορά δέχτηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από συνταξιούχους, όταν βρέθηκε στο κέντρο Υγείας Ευόσμου, για να μιλήσει για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας. Εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό, που  για ακόμα μια φορά δεν κάλυψε τις ανάγκες και τις ερωτήσεις των συνταξιούχων, που τη στιγμή που δεν φτάνουν τα χρήματά τους για να πάρουν έστω τα φάρμακά τους, εκείνος μιλάει για μεταρρυθμίσεις.

    Η συνομιλία με συνταξιούχο

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είχε μια σύντομη συνομιλία με έναν συνταξιούχο: «Παίρνω σύνταξη 652 ευρώ και πρέπει να πληρώσω ΕΝΦΙΑ και εφορία, πώς θα ζήσω;». Ο πρωθυπουργός, τον ρώτησε που μένει και πώς περνάει, με τον συνταξιούχο να λέει: «Μειώσεις δεν είδα από εσάς. Είδα από τη ΝΔ. Από σας είδα μόνο 5 ευρώ». Τότε ο κ. Τσίπρας, απάντησε: «Να τα λέμε και αυτά, παραλάβαμε ένα διαλυμένο σπίτι».

    Η ομιλία

    Αφού ξεκίνησε λέγοντας πως θα δημιουργηθούν 14 Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο Πρωθυπουργός άρχισε να ρίχνει τα βέλη του στις προηγούμενες κυβερνήσεις:

    «Αυτές οι μονάδες θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, του Χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών, για να μην ξεχνάμε και ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα. Γίνονται σήμερα παρά το γεγονός ότι κυβερνούμε σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής».

    Αποκλειστικός σκοπός, τόνισε, είναι να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, για αυτό και ετοιμάζεται «επαναστατική κίνηση στον χώρο της υγείας».

    «Όταν ο κόσμος ακούει μεταρρυθμίσεις σκιάζεται αντί να αναθαρρεί, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο».

    «Για πάρα πολλά χρόνια, οι κυβερνήσεις όχι ξεχνούσαν να περάσουν από αυτές τις περιοχές, ξεχνούσαν ότι υπάρχουν. Όταν είπα ότι θα έρχομαι στη Θεσσαλονίκη δεν εννοούσα το κέντρο, αλλά να βρίσκομαι σε αυτές τις περιοχές για να είμαι στο πλευρό των πολιτών και να παλεύουμε μαζί τους. Εκείνο που θα ήθελα να μείνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια πολύ ουσιαστική εμβληματική μεταρρύθμιση στην υγεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», μην ξεχνόντας να αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 αντίστοιχες μονάδες σε όλη τη χώρα.

    «Από την απουσία της πρωτοβάθμιας κάποιοι βγήκαν ωφελημένοι, και σήμερα δίνουμε τεράστιες μάχες να λειτουργήσουν δημόσια νοσοκομεία. Το νοσοκομείο στη Σαντορίνη το κρατούσαν κλειστό αυτοί που ήθελαν να πριμοδοτούνται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σήμερα, στο νοσοκομείο Ζακύνθου δεν επιτρέπουν τα χειρουργεία εκείνοι που ζητούν να λειτουργήσουν τα ιδιωτικά. Δεν χαίρονται με αυτή τη μεταρρύθμιση όσοι έχουν συμφέρον από την ανάπτυξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων που αναπτύχθηκαν ραγδαία στη χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως ραγδαία αυξήθηκε και η ζήτηση φαρμάκων [..].  Δεν έχουμε προκατάληψη με τον ιδιωτικό τομέα, θέλουμε να λειτουργεί με κανόνες, όπως σε όλα τα κράτη του κόσμου. Δέσμευσή μας είναι η απρόσκοπτη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα Υγείας και για τον τελευταίο πολίτη».

    Ακόμη, έκανε λόγο για την «διαρροή» νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, όπου «δίνουμε μάχη για να σταματήσει» και συνέχισε: «Θέλω με την ευκαιρία να απευθυνθώ στους γιατρούς που τελειώνουν και παίρνουν τώρα την ειδικότητά τους να εμπιστευτούν αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση της υγείας και να μείνουν εδώ».

    «Είναι δύσκολες οι συνθήκες, άφησαν τη χώρα με τα ταμεία άδεια, σχεδιάζοντας την αριστερή παρένθεση, οι προηγούμενοι. Εμείς πήραμε τους προϋπολογισμούς και τα καταφέραμε να αυξήσουμε τις δαπάνες στην υγεία. Δεν λέει κανείς ότι είμαστε στον παράδεισο, αλλά δώσαμε μάχη απέναντι σε κατεστημένα και τα καταφέραμε και θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά κυρίως τους γιατρούς τους νοσηλευτές τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δίνουν σκληρή μάχη. Όταν ακούμε ότι η μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας υγείας είναι σοβιετικού τύπου, όταν ακούμε από τον τομεάρχη της ΝΔ ότι θα τα αλλάξουν όλα και θα απολύσουν τον κόσμο, τους αφήνουμε, γιατί τώρα τελευταία όλα τα ακούνε πέτσινα, τα αντίμετρα πέτσινα, το κύπελλο στον ΠΑΟΚ, πέτσινα τα κέντρα υγείας. Πέτσινη είναι η ευαισθησία τους απέναντι στον λαό». Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, υπήρχε «μεγάλο πάρτι στον χώρο της υγείας», αλλά «όλα θα έρθουν στο φως».

    «Προτεραιότητά μας είναι οι λαϊκές περιοχές που έχουν μεγάλη ανάγκη. Σε αυτές κατοικούν εργαζόμενοι που δεν έχουν δυνατότητα να πάνε στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Θα λειτουργήσουν 25 τοπικές μονάδες στην υγεία, οι 14 στον Εύοσμο και στο Κορδελιό, 7 στην Τούμπα».

    Έκλεισε την ομιλία του με τα εξής: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, δυο χρόνια δίνουμε μια δύσκολη μάχη με το παλιό σύστημα και μέσα, αλλά και έξω, μας έχουν βάλει τη σκανδάλη στον κρόταφο. Έχω όμως την πεποίθηση ότι τούτες τις μέρες περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο, γνωρίζουμε τις μεγάλες θυσίες, αλλά, μετά από 7 χρόνια, ο καθένας από εμάς μπορεί να δει που οδηγεί αυτός ο δύσβατος δρόμος, υπάρχει ορίζοντας υπάρχει προοπτική. Ας συνεχίσουν έτσι τα ΜΜΕ, όραμά μας πρώτο μέλημα η στήριξη του κοινωνικού κράτους που λεηλάτησαν τα χρόνια της ανάπτυξης και αποτελείωσαν τα χρόνια της κρίσης, θα τα καταφέρουμε».

    Φωτό: Eurokinissi.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιες εισηγμένες εταιρείες έχουν γεμάτα ταμεία και ποιες άδεια. Τι να προσέξετε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράνομες οι περικοπές συντάξεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Αδιάφορα σφυρίζει η Κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα «κάγκελα» γιατροί, φυσιοθεραπευτές και φαρμακοποιοί για την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές



    ΣΧΟΛΙΑ