• Top Stories

    Ο αντίλογος Παππά – Λοβέρδου για τις τηλεοπτικές άδειες (video)

    παππας


    Έντονο αντίλογο για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ολομέλεια της Βουλής, είχαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

    Η θέση του Νίκου Παππά

    Ο υπουργός, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως το ίδιο το ΕΣΡ γκρέμισε την άμυνά τους, με την απόφαση του, στο ζήτημα αν πρέπει οι άδειες να είναι απεριόριστες. Σύμφωνα και με το ΕΣΡ, οι άδειες θα είναι επτά. Η αντίδραση του κ. Λοβέρδου, ήταν να μιλήσει για ήττα της κυβέρνησης και για αναρχία στο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά ο κ. Παππάς απάντησε με… μήνυμα προσλήψεων, που θα εφαρμοστεί στα κανάλια. (400 άτομα ανά σταθμό).

    «Το ΕΣΡ σας άφησε με τεχνητό οφ σάιντ, μπροστά από τη γραμμή άμυνας», ήταν η χαρακτηριστική φράση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, στην πρόταση της αντιπολίτευσης για απεριόριστες τηλεοπτικές άδειες. Μάλιστα, διάβασε και κάποιες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Μάρτιο του 2016: «καλούσε την κυβέρνηση να δώσει απεριόριστο αριθμό αδειών, διότι μόνο έτσι είναι δυνατό να θωρακιστεί η ελευθερία του λόγου, των Μέσων και της δημοκρατίας». «Άρα, το ΕΣΡ που περιορίζει τον αριθμό των αδειών καταστρατηγεί την ελευθερία του λόγου!», είπε ειρωνικά ο υπουργός.

    Δεν δίστασε να προτρέψει την αντιπολίτευση να συμβουλευτεί και τους ειδικούς της ΕΕΤΤ διότι «ο αριθμός επτά αφήνει πάρα πολύ λίγα περιθώρια για θεματικές άδειες».

    Η απάντηση του Λοβέρδου

    Ο κ. Λοβέρδος, κατηγόρησε τον υπουργό ότι δεν είχε -παρά το Σύνταγμα- τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στην τελευταία νομοθετική διάταξη που αφορούσε τη χωρητικότητα του τηλεοπτικού φάσματος και την ευκρίνεια του σήματος:

    «Το Σύνταγμα επιτάσσει ότι για όλα τα θέματα που αφορούν το τηλεοπτικό τοπίο είναι απαραίτητη και καθοριστική η σχετική απόφαση του ΕΣΡ. Το ΣτΕ έχει επιβεβαιώσει ακριβώς αυτό. Και συνέπεια αυτής της απόφασης είναι ότι οι τέσσερις άδειες που θέλατε εσείς, για να κάνετε την Ελλάδα τηλεοπτικά Β. Κορέα ή Βενεζουέλα, αυτή δηλαδή η νομοθετική ρύθμιση, κρίθηκε αντισυνταγματική και καταργήθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ. Παρά το προηγούμενο με το ΣτΕ, πριν από έναν μήνα, έφερε ρύθμιση που αφορά πολυπλέκτες και τελικά αφορά τη χωρητικότητα, χωρίς πάλι να έχει πάρει σύμφωνη γνώμη από το ΕΣΡ. Και έχετε παράξει πάλι το ίδιο πρόβλημα».

    Μάλιστα, ανέφερε και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ΕΣΡ, με ψήφους 8-1, πήρε απόφαση ότι αυτό που έκανε ο υπουργός είναι αντισυνταγματικό και θα υπάρξουν συνέπειες και γι’ αυτήν την τελευταία διάταξη. Έπειτα, κάλεσε τον κ. Παππά νααπαντήσει πότε θα ολοκληρώσει η δημόσια τηλεόραση τον δικό της διαγωνισμό για τους δικούς της πολυπλέκτες, διότι «καλύπτει χώρο όπου θα μπορούσαν να χωρέσουν τρία ακόμη τηλεοπτικά κανάλια». Ακόμη, χαρακτήρισε ηττημένη την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι προσπαθεί ο ίδιος να φανεί νικητής.

    «Δεν υπάρχει καμία γνωμοδότηση»

    Ο κ. Παππάς, απάντησε ότι καμία απόφαση από το ΕΣΡ δεν κρίνει αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του:

    «Δεν υπάρχει γνωμοδότηση. Υπάρχει ένα ερώτημα και μία εμπιστευτική επιστολή, την οποία θα σας καλέσω στο γραφείο μου να τη δείτε με τα μάτια σας και θα σας παρακαλούσα και σε συνεννόηση με το ΕΣΡ το αίτημα για την εμπιστευτικότητα να το τηρήσουμε. Υπήρξε αυτή η επιστολή που σχετιζόταν με το ζήτημα της ευκρίνειας. Το συγκεκριμένο ζήτημα έπρεπε να το λύσουμε διότι διατυπωνόταν στον προηγούμενο νόμο και αν δεν το κάναμε αυτό, δηλαδή, αν δεν προβλέπαμε μέχρι το 2021 τα κανάλια να έχουν και υψηλή και τυπική ευκρίνεια, θα ήταν πρόβλημα. Είναι επαναστατική αλλαγή; Είναι καμία πονηριά δικιά μας για να περιοριστεί το φάσμα;».

    «Είναι στημένο, έχετε σκοπιμότητα»

    Η συνέχεια επιφύλλασε σφοδρή επίθεση από τον κ. Λοβέρδο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία στις αποφάσεις των ανεξαρτήτων αρχών, ότι επιτίθεται κατά δικαστικών αποφάσεων, αλλά και ότι εφαρμόζει πολιτική Μαδούρο. Ακόμη, ότι στήνει δίκες, κοροϊδεύει τον κόσμο και στήνει κατηγορίες έναντίον των αντιπάλων της.

    Μιλώντας προσωπικά για τον κ. Παππά, είπε ότι φτιάχνει άχρηστους νόμους, που ο καθένας μπορεί να ανατρέψει: «Αυτό το έχετε στήσει. Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ ότι είστε αδαής. Είστε δύο χρόνια υπουργός. Εγώ λέω ότι έχετε σκοπιμότητα. Μετά από 2,5 χρόνια οργανώνετε την ακυρότητα του νόμου που φέρατε εδώ. Τα κάνετε επίτηδες αυτά. Είστε τελειωμένοι. Ζούμε το τέλος σας! Και είστε επικίνδυνοι αυτές τις τελευταίες ημέρες. Οργανώνετε την αναρχία στο τηλεοπτικό τοπίο, την έχετε στήσει».

    «Τι θα πείτε στο ΕΣΡ για τις επτά άδειες;»

    «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και μετά ένα κρεσέντο από τον κ. Λοβέρδο σαν αυτά που έκανε όταν ψηφίζαμε τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Είπαμε, η φαντασία στην εξουσία, αλλά εδώ σπάμε κάθε ρεκόρ! Κατηγορήθηκε ο ομιλών ότι υπονομεύει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Παρακαλώ πολιτευθείτε με αυτό το επιχείρημα! Βγείτε και πείτε ότι αυτός ο υπουργός και αυτή η κυβέρνηση δεν επιθυμούν να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση! Θα προκαλέσετε άφθονο γέλιο! Τελικά, θα ζητήσετε συγνώμη περί απεριορίστου αριθμού; Ήρθε το ΕΣΡ και είπε επτά άδειες. Τι θα πείτε τώρα; Πού πήγε το επιχείρημα για τα απεριόριστα;».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παππάς: Σημαντικό βήμα η αδειοδότηση – Να προχωρήσει τάχιστα το ΕΣΡ τον διαγωνισμό 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Ο Νίκος Παππάς δίνει το OK στο ΕΣΡ για τη δημοπρασία των 7 τηλεοπτικών αδειών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παίζει το τελευταίο του χαρτί ο Παππάς: Με τροπολογία προωθεί νέο διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών



    ΣΧΟΛΙΑ