• Top Stories

    Νέα νίκη της Μέρκελ έναντι του Σουλτς δίνουν τα exit polls στις τοπικές εκλογές στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν

    μέρκελ σουλτς Γερμανία

    Α. Μέρκελ – Μ. Σουλτς


    Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως θα επικρατήσει έναντι του Σοσιαλδημοκρατικού SPD του Μάρτιν Σουλτς κατά τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν της βόρειας Γερμανίας, σύμφωνα με τα exit polls.

    Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, το κόμμα της κα Μέρκελ βρίσκεται μπροστά με 33% έναντι 26% του κόμματος του κ. Σουλτς. Εάν πράγματι επιβεβαιωθούν, τότε θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών σε τοπικό επίπεδο, από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του κ. Σουλτς για τη θέση του Καγκελαρίου της Γερμανίας με το SPD.

    Οι εκλογές στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θεωρούνται ως μια όχι τόσο σημαντική σφυγμομέτρηση για το πολιτικό κλίμα στην Γερμανία ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, καθώς οι πολίτες ψηφίζουν κυρίως με γνώμονα τα τοπικά τους συμφέροντα. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τις τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, οι οποίες διεξάγονται την επόμενη Κυριακή.

    Κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση στο  Σλέσβιχ-Χόλσταϊν το 2012, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) είχαν αποσπάσει 30,8 % των ψήφων, χάνοντας 0,7 % σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Αντίθετα, αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των exit polls, θα έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

    Όσο για το SPD, στις εκλογές του 2012 είχε βρεθεί οριακά στη δεύτερη θέση, με 30,4%, κάτι που του επέτρεψε να σχηματίσει τοπική κυβέρνηση συνεργασίας με το ίδιο επικεφαλής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανησυχία στη Γαλλία για τα ποσοστά της αποχής – Η μεγαλύτερη από το 1969

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστιο προβάδισμα του Μακρόν στους Γάλλους του εξωτερικού, σύμφωνα με τα Βελγικά Μέσα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Σόιμπλε συγκάλυψε τους Ελβετούς κατασκόπους στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, λέει το SPD



    ΣΧΟΛΙΑ