• Διεθνής πολιτική

    Πύρρειος νίκη για τη Τερέζα Μέι δείχνουν τα exit polls – Δείτε Live

    • NewsRoom
    Εκλογές Βρετανία


    Η Τερέσα Μέι είναι όπως αναμενόταν η μεγάλη νικήτρια των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 326 βουλευτών, σύμφωνα με το επίσημα exit polls που ανακοινώθηκαν με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας (10 ώρα Αγγλίας)

    Σύμφωνα με το κοινό exit poll για το BBC, το ITV και το Sky News, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 314 έδρες ενώ οι Εργατικοί 266. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες λαμβάνουν 14 έδρες, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 34, ενώ το UKIP μένει εκτός βουλής.

    Εάν επιβεβαιωθεί το Exit poll, τότε οι Συντηρητικοί θα έχουν χάσει 17 έδρες, ενώ οι Εργατικοί θα έχουν κερδίσει 34 σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

    Η προεκλογική διαδικασία, 50 ημερών, επικεντρώθηκε αρχικά γύρω από το Brexit, ενώ κατά τη διάρκειά της σημαδεύτηκε από τις μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Λονδίνο και Μάντσεστερ.

    Μεγάλο «στοίχημα» για την Τερέζα Μέι ήταν να διευρύνει την πλειοψηφία της στη Βουλή των Κοινοτήτων, πράγμα το οποίο φαίνεται πως δεν θα καταφέρει, σύμφωνα με τα exit polls. Κάτι που πιθανότατα θα σημάνει προβλήματα για την ίδια την Τερέζα Μέι, καθώς η προεκλογική διαδικασία για τους Τόρις επικεντρώθηκε γύρω από το πρόσωπό της.

    Το σίγουρο είναι πως οι υπόλοιπες ημέρες θα είναι αρκετά δύσκολες για το πολιτικό σκηνικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω ανησυχίας για την ασφάλεια στην χώρα αλλά και εν αναμονή της έναρξης των κρίσιμων συζητήσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Και αυτό καθώς εάν επαληθευτεί το exit poll, τότε οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν (266), το SNP (34) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (14) θα έχουν αθροιστικά τις ίδιες ακριβώς έδρες με τους Συντηρητικούς της Μέι (314). Πάντως οι  Τόρις θα είναι πιθανό να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας αν εξασφαλίσουν την “έγκριση” από τη Βόρεια Ιρλανδία.

    Δείτε Live από το Skynews

    https://youtu.be/y60wDzZt8yg

    Πάντως, η εκλογική βραδιά θα είναι μακριά. Τα επίσημα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται σταδιακά. Στις 3 τα ξημερώματα το πρώτο αποτέλεσμα-κλειδί αναμένεται από την περιφέρεια Νούνιτον.

    Η ροή των αποτελεσμάτων θα είναι συνεχόμενη και μέχρι τις 8 το πρωί της Παρασκευής, θα έχουν ανακοινωθεί τα περισσότερα αποτελέσματα και η Βρετανία θα γνωρίζει και επίσημα τον επόμενο ηγέτη της.



    ΣΧΟΛΙΑ