• Πολιτική

    Νέες αναζωπυρώσεις στο Καπανδρίτι – Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβέστες

    • NewsRoom
    πυρκαγιά Κάλαμος


    Άνιση μάχη με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβέστες στο Καπανδρίτι, αφού συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο η φωτιά που μαίνεται στην ανατολική Αττική από το απόγευμα της Κυριακής.

    Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο πρόβλημα νωρίς το πρωί εντοπιζόταν στην πλευρά του Καπανδριτίου όπου η φωτιά από το βράδυ κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε μια χαράδρα. Λίγο μετά τις 9 το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν νέες αναζωπυρώσεις κοντά στον οικισμό Μετόχι Ρη, στη χαράδρα που βρίσκεται στα σύνορα Καλάμου – Καπανδριτίου, αλλά και σε δασική έκταση στο Σαλαμίδι Καπανδριτίου, περιοχή με πλούσια βλάστηση η οποία καίγεται για πρώτη φορά τώρα.

    Η αναζωπυρωμένη εστία στο Μετόχι κινείται προς την περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Καπανδρίτι και Μικροχώρι, με την Πυροσβεστική να μάχεται ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν προσλάβει διαστάσεις λόγω των ανέμων.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου είπε πως ένα μέρος της φωτιάς κατευθύνεται προς τη θέση Ούλμπερι, όπου απειλούνται σπίτια. Δυστυχώς μεγάλο πλήγμα έχει δεχτεί και η πλούσια πανίδα της χώρας.
    Σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρες ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού, οι οποίες είχαν σταματήσει από τις 21.00 την Δευτέρα.  Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα αεροσκάφη καναντέρ. Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις, που αριθμούν 180 πυροσβέστες με 72 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 20 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και επτά μηχανήματα. Από το πρωί συμβάλλουν επίσης 100 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων με τέσσερα μηχανήματα.

    Στάχτη κόποι δεκαετιών

    Η φωτιά σε λίγο συμπληρώνει 48ωρο που καίει ακάθεκτη και ενώ δεν υπάρχει ακόμη επίσημος απολογισμός, κοινοτάρχες και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για δεκάδες σπίτια που έχουν καεί ή υποστεί ζημιές.

    Οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα κηρύχθηκαν από χθες το βράδυ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ