• Top Stories

    Μητσοτάκης για Κυπριακό: «Να επιλέξουν οι Τούρκοι: σταθερός ή αβέβαιος σύμμαχος;» (video)

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχηγός ΝΔ


    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαδέχτηκε στο βήμα της Βουλής τον Αλέξη Τσίπρα, στην συζήτηση για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκίνησε τις δηλώσεις του ως εξής:

    «Γεωστρατηγικές επιδιώξεις και αντιλήψεις άλλης εποχής εγκλώβισαν την Τουρκία σε μια άκαμπτη στάση».

    «Πέραν της εμμονής σε δυσλειτουργικές συζητήσεις για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού η Άγκυρα απέκλεισε τη δυνατότητα σύγκλισης στα ζητήματα ασφάλειας, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Ο γεωστρατιγικός έλεγχος Κύπρου αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας. Φάνηκε στην αμετακίνητη θέση να διατηρηθεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και ο κατοχικός στρατός. Δεν είμαστε όμως στο 1960. Δεν διανύουμε την εποχή των αδέσμευτων και της χούντας. Ένα νέο περιβάλλον έχει διαμορφωθεί χάρη σε αποφάσεις ΟΗΕ και την ένταξη Κύπρου στην ΕΕ. Είναι παρωχημένες και ανεδαφικές λογικές των εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων».

    Συνέχισε ως εξής: «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να απολαμβάνουν τα αγαθά δημοκρατίας και ασφάλειας και δεν μπορούν να ισχύουν ασφυκτικές επιτηρήσεις. Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή.

    Οι συνθήκες του 1960 δεν μπορεί να είναι το θεμέλιο σήμερα για οποιαδήποτε συμφωνία.

    Όλα αυτά σε συνδυασμό με το Σύνταγμα μιας επανενωμένης Κύπρου παρέχουν την ασφάλεια.

    Όμως η Αγκυρα δεν επιχείρησε να διαβάσει έτσι τη συγκυρία δεν θέλησε να δεί το κοινό ευρωπαίκό μέλλον του κυπριακού λαού. Εγκλωβίστηκε στο παρελθόν και έχει την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματευσεων.

    Δεν έφτασε ούτε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Γκουτιέρες που επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή και γνώση, ούτε αυτός μπόρεσε να αποτρέψει το αδιέξοδο. Σε αυτό το άγονο τοπίο η γενναία στάση του Αναστασιάδη έμεινε χωρίς ανταπόκριση. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο κ. Αναστασιάδης έκανε προσπάθειες άρσης αδιεξόδου με πρόταση συνολική (εδαφικό, περιουσιακό, ασφάλεια, εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής κ.α.). Πρόταση τολμηρή και ουσιαστική που συναντά αδιαλλαξία.

    Είναι θετικό ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια εθνική γραμμη ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται.

    Η διεθνής κοινότητα ανεξάρτητα αν αναγνωριστεί δημόσια, γνωρίζει ποιος και τι έφταιξε. Επειδή το γνωρίζει η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ και η ΕΕ οφείλουν να διασφαλίσουν δύο κρίσιμα ζητήματα:

    1.Η προσπάθεια επιλυσης δεν θα τερματιστεί εδώ.

    2.Θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας.

    Δηλώσεις για αναζήτηση λύσης εκτός πλαισίου ΟΗΕ για plan b και c και ό,τι άλλο εννοούσε η Τουρκία είναι εκτός λογικής.

    Η σημερινή κατάσταση παράνομης κατοχής και διχοτόμησης είναι παράνομη και οι περισσότεροι πλέον το αντιλαμβάνονται.

    Στην ΝΔ σήμερα ως σοβαρή αντιπολίτευση και αύριο υπεύθυνη κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Μια Κύπρο χωρίς στρατεύματα κατοχής, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

    Η διεθνής κοινότητα οφείλει με κατάλληλες παρεμβάσεις να αποτρέψει πολιτικές ενέργειες αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Κύπρου. Η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει πλουτοπαραγογικές πηγές της όπου και αν βρίσκονται έδαφος, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

    Η διαδικασία επίλυσης Κυπριακού δεν συνδέεται με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επί της ΑΟΖ.

    Ο Αναστασιάδης σωστά έχει καταστήσει σαφές ότι η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις και οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν.

    Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία παρεμπόδιση δεν είναι ανεκτή. Η Μεσόγειος μπορεί να είναι θάλασσα ειρήνης. Ο σεβασμός διεθνούς δικαίου και οι αρχές καλής γειτονίας είναι προϋπόθεση. Το επιβεβαιώνει το πλέγμα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου. Η σχέσεις των τεσσάρων χωρών αποκτούν περισσότερο βάθος. Εχουμε βρει αρμονικό βηματισμό βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό.

    Η Τουρκία να επιλέξει αν θα είναι σταθερός ή αβέβαιος σύμμαχος. Δεν αφορά μόνο τη Μεσόγειο αλλά και το Αιγαίο. Επιθυμούμε στέρεες σχέσεις με την Τουρκία, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο. Η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά και από την επίλυση του Κυπριακού με τον τερματισμό κατοχής του νησιού».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γεννηματά για Κυπριακό: «Δεδομένες οι ευθύνες της Τουρκίας – Τορπίλισε τις συνομιλίες»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβες» Ερντογάν: Θα υπάρξει σχέδιο Β’ ή Γ’ για το Κυπριακό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καμμένος για Κυπριακό: «Η Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη»



    ΣΧΟΛΙΑ