• Top Stories

    Μετά την Κύπρο προκαλούν και στο Καστελόριζο οι Τούρκοι

    • NewsRoom
    φρεγάτα

    (φωτο αρχειου)


    Διάθεση για συνεχόμενη ένταση εμφανίζει η Τουρκία, που δεν δείχνει να θέλει να συνετιστεί. Μάλιστα, μεταφέρει το σκηνικό από την Κύπρο στο Καστελόριζο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

    Σύμφωνα με τον Νίκο Μελέτη και το mignatiou.com, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την NAVTEX 710/17 με την οποία ανακοινώνουν ότι το σκάφος TCG Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

    Αυτή η περιοχή, είναι νότια του Καστελόριζου και μεταξύ του ίδιου και της Ρόδου στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία και μάλιστα για σημεία της περιοχής αυτής έχει δημοσιευθεί από το 2012 στην τουρκική Εφημερίδας της Κυβέρνησης «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

    Για να λάβουν μέρος “επιστημονικές έρευνες”, δεν χρειάζεται η προηγούμενη άδεια του παράκτιου κράτους. Απαιτείται μόνο γνωστοποίηση, προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

    Όμως, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν είχε ενημερώσει την Ελλάδα για τις έρευνες και φυσικά δεν ζήτησε την έκδοση Αναγγελιών από τις Αρχές της χώρας μας, παρά μόνο από τις τουρκικές. Αυτό αποτελέι για ακόμα μία φορά πρόκληση και προσπάθεια αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων,σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη περιοχή.

    Το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στηρίζεται σε αυθαίρετες ερμηνείες του Διεθνούς Δικαίου και φυσικά στην παράκαμψη των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι κάτι που αφορά και την Ελλάδα αφού ταυτόχρονα αμφισβητείται και η ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός των χωρικών υδάτων των νησιών που σχηματίζουν το τόξο Ρόδος Κάρπαθος, Κρήτη.

    Οι Τούρκοι, για σήμερα Τετάρτη, έχουν εξαγγείλει πως μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά με την ΝΟΤΑΜ Β1899/17 (δίνοντας της με το στοιχείο «Β» χαρακτήρα άσκησης εντός δικών της ορίων αρμοδιότητας). Οι ελληνικές Αρχές αντέδρασαν χθες και με την ΝΟΤΑΜ Α1716/17 δηλώνοντας ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών οπού μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές. Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική άσκηση είναι άκυρη.

    Όμως, οι Τούρκοι δεν το έβαλαν κάτω για την πραγματοποίηση της άσκησης και με την ΝΟΤΑΜ Α3444/17, αμφισβήτησαν τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, προσθέτοντας μάλιστα ότι η γραμμή από τις συντεταγμένες του Καστελόριζου μέχρι τα χεριά σύνορα των δυο χωρών (στον Έβρο) δεν συνιστούν οροθετημένα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για πρακτικούς λόγους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεπέρασαν τα όρια οι Τούρκοι: «Παρενόχλησαν» το αεροσκάφος και το ελικόπτερο που επέβαιναν Παυλόπουλος και ο Καμμένος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Προφυλακίζεται η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κύπρος: Κανονικά προχωρούν οι εργασίες στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ



    ΣΧΟΛΙΑ