• Top Stories

    Κομισιόν: Αποδοκιμάζει ευθέως την καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

    Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

    Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ


    Η Κομισιόν αποδοκίμασε ευθέως την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών για καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή για μια πράξη παράβασης καθήκοντος, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

    Η Μπράιτχαρτ αφενός παρατήρησε ότι η απόφαση της Τρίτης «δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία» και αφετέρου σημείωσε ότι «κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος».

    Παράλληλα επανέλαβε ότι η Κομισιόν έχει «πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά».

    Ειδικότερα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τον Α. Γεωργίου, η Μπράιτχαρτ απάντησε τα εξής: «Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη -μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ. Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή ειδική απόφαση, η οποία παρατηρούμε ότι δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία. Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εισαγγελέας: Ενοχή Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποινή φυλάκισης 2 ετών για τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρέμβαση Κομισιόν στην υπόθεση Γεωργίου: Έχουμε δηλώσει τη θέση μας για την ορθότητα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ



    ΣΧΟΛΙΑ