• First Top Stories

    Κυβέρνηση σε αδιέξοδο: Φόβοι για χρεοκοπία και ελιγμοί Τσίπρα


    Όλοι θέλουν την συμφωνία, όλοι μιλούν με όλους, όμως κανείς δεν κάνει το αποφασιστικό βήμα για να λύσει τον γόρδιο δεσμό για το ελληνικό χρέος. Η παρατεινόμενη αγωνία δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στην κυβέρνηση και προκαλεί στο εσωτερικό της συζητήσεις για επανασχεδιασμό της στρατηγικής στην περίπτωση που διαπιστωθεί το οριστικό αδιέξοδο.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να έχει σήμερα στην Φρανκφούρτη σημαντικές συναντήσεις με εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών καθώς στο συνέδριο του Economist όπου είναι και ο ίδιος ομιλητής θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί όσο και με τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

    Βούλα Κεχαγιά
    Βούλα Κεχαγιά. Δημοσιογράφος

    Η συνάντηση με το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ώρα που ο Ντράγκι επιμένει ότι το βασικό κριτήριό του για να αποφασίσει την είσοδο της Ελλάδας στο QE είναι η ύπαρξη έκθεσης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, προοπτική που αυτήν την στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα της διαπραγμάτευσης. Δεν είναι τυχαία τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών στους ξένους ανταποκριτές δείχνοντας πως στην κυβέρνηση έχει αρχίσει να ωριμάζει η ιδέα της εξόδου στις αγορές ακόμη και χωρίς την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η συγκεκριμένη αναφορά δείχνει -σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές- πως το Μαξίμου έχει αρχίσει σιγά σιγά να συμβιβάζεται με την πιθανότητα να μην εξασφαλίσει η χώρα την ένταξη στο QE, κάτι που σημαίνει ότι τελικώς το ΔΝΤ θα μείνει εκτός του ελληνικού προγράμματος. Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο όμως, το Μαξίμου θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το πακέτο των μέτρων που ψήφισε πρόσφατα για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του Ταμείου. Προς το παρόν η συγκεκριμένη συζήτηση μετατίθεται για το μέλλον καθώς προϋποθέτει και ξεκάθαρο τοπίο και αποφασιστικότητα.

    Ο Ντέκλαν Κοστέλο, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην διαπραγμάτευση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είπε σε συνομιλία που είχε με κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος στην προοπτική να βρεθεί λύση για το χρέος.

    Ομοίως και ο προϊστάμενός του επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη ανέφερε ότι κοιτάζοντας τα προαπαιτούμενα που είναι 140 διαπιστώνει ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο, όμως υπάρχουν πάντα κάποιες απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρωθούν για να επιλυθεί το θέμα του χρέους.

    Ουσιαστικά πίεσε για υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων προτού ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια ώρα και ο πρωθυπουργός αναζητά μέσω των επαφών που έχει με Ευρωπαίους ηγέτες μία διέξοδο στο πρόβλημα του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με Άνγκελα Μέρκελ, Εμμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τουσκ επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα να υπάρξει καθαρή λύση στο θέμα του χρέους. Οι συνομιλητές του συμφώνησαν σ’ αυτό, όμως είναι άγνωστο κατά πόσο η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να ασκήσει πιέσεις στον Σόιμπλε να δώσει μία καθαρή λύση στο χρέος. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ είπε στον Τσίπρα ότι εάν χρειαστεί θα παρέμβει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα προτιμούσε την λύση να την παρουσιάσει ο υπουργός των οικονομικών της. Ομοίως ο Μακρόν σε επίπεδο δηλώσεων φαίνεται ότι στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση όμως απομένει να φανεί στην πράξη εάν θα ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ελληνικής πλευράς όταν θα γίνουν οι τελικές συζητήσεις για το χρέος.

    Όσο για το τηλεφώνημα με τον Ντόναλντ Τουσκ, φαίνεται πως ήδη ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 22 Ιουνίου όπου όπως έχει πει σε συνεργάτες του εάν δεν έχει υπάρξει λύση στις 15 στο Eurogroup, θα δείξει τα δόντια του αξιώνοντας πολιτική λύση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς είπατε; Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το χρέος; Όχι, δεν θα πάρουμε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαββίδης, Μαρινάκης και μια κυπριακή εταιρεία στη «μάχη» για την απόκτηση του ΔΟΛ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνάντηση με τον Prem Watsa είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στο επίκεντρο οι επενδύσεις στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ